U Zenici počinje festival “Ljetne večeri Studio Teatra”

Objavljeno prije 12 mjeseci

Udruženje za promociju i razvoj kulturnih aktivnosti “Studio teatar” iz Zenice, objavilo je i službeni program prvog netakmičarskog festivala “Ljetne večeri Studio Teatra” koji će se održati od 15. do 19. avgusta u Zenici.

Tim povodom održana je i konferencija za medije na kojoj su se prisutnim novinarima obratili Nusmir Muharemović, predsjednik Udruženja “Studio Teatar”, Zlatan Školjić, član koordinacionog tima festivala i Mirza Begović, potparol festivala “Ljetne večeri Studio teatra”.

Organizatori su saopštili da će se sve predstave, njih ukupno pet, igrati na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda u Zenici s početkom u 20:00 sati.

Također, nisu krili zadovoljstvo što će zeničkoj publici ponuditi kulturno osvježenje u toplim avgustovskim danima, ne krijući želju da ovaj festival postane ljetna poslastica Zeničankama i Zeničanima, ali i publici iz susjednih općina.

Festival otvara predstava “Partija remija” u kojoj igraju Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić, glumci Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

“Partija remija” je komedija koja nas upoznaje sa istinskim ljudskim vrijednostima, pozivajući na razumijevanje, humanost, suosjećanje i kulturu dijaloga.

Druga noć je rezervisana za komediju “Državni lopov”, koja nas kroz prizmu tri naizgled različita karaktera upoznaje sa univerzalnim motivima koji čine tematski oslonac svakog društva.

U predstavi igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija, a ista je postavljena po tekstu Fadila Hadžića, još prije deset godina.

“Ludilo udvoje” naziv je predstave koja će se predstaviti zeničkoj publici treću noć festivala “Ljetne večeri Studio Teatra”, a riječ je o drami apsurda rumunsko-francuskog pisca Eugena Ionesca u kojoj igraju Aida Bukva, Mirza Mušija i Mirza Bajramović.

Nakon predstave “Državni lopov” još jedna predstava Udruženja “Studio Teatar” predstavit će se zeničkoj publici četvrtu noć festivala.

Naime, riječ je o duodrami “Derviš i smrt”, koja je inače prva duodrama, nastala na osnovu dramatizacije romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića, a koju je režirala rediteljica Liljana Ivanović iz Srbije.

U ovoj predstavi samo su dva lika – Ahmed Nurudin, kojeg tumači glumac Daniel Kovačević i mladi Mula Jusuf, kojeg igra Nusmir Muharemović.

Monodramom Irfana Kasumovića “Rod i dom” zatvara se prvi festival “Ljetne večeri Studio Teatra” u Zenici.

Ova monodrama u režiji Vlade Keroševića govori o tragičnoj ljubavi Arslana Šipovčanina prema Saniji, ali nas i podsjeća na istinske ljudske vrijednosti koje svi polako zaboravljamo. Dramatizaciju romana Safeta Sijarića radio je dramaturg Hasan Džafić.

Ulaznice će biti u prodaji od 05.avgusta, a rezervacije mogu se izvršiti putem telefona +387 61 335 898, e-maila: [email protected] ili putem zvanične Facebook stranice.