12 C
Zenica
Ponedjeljak, August 19, 2019

Ukupno podjela

U Zenici uskoro počinje Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja

U Zenici uskoro počinje Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja

Početak realizacije Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu (POPOiO) u ZDK je planiran za 4. mart 2019. godine.

Povodom toga razgovarali smo sa Jasminom Gasal, direktoricom Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

“Škole su već dobile spiskove djece i naša Ustanova je sad spremna da primimo tu djecu u obavezni program predškolskog obrazovanja.”, kaže Gasal i objašnjava da program obaveznog predškolskog obrazovanja traje ukupno 180 sati.

“To je period u kojem djeca mogu savladati neke socijalne vještine ili prihvatiti neka nova znanja, upoznati prijatelje, ali ja lično smatram da je taj period kratak.”

Program obaveznog predškolskog odgoja traje tri sada dnevno, a ukupno tri mjeseca.

“Program ima ulogu da na početku stvori djetetu vedriji pogled kada je u pitanju socijalni boravak u vrtiću ili u školi. U periodu socijalizacije djeca se druže, upoznaju neke svoje radne zadatke, te prihvataju kućni red koji pomalo i donekle liči na školski, mada je igra kao osnovni motiv i metod rada primarna”, kaže Gasal.

Jasmina Gasal, direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica

Prema važećem Zakonu, svaki roditelj je dužan, ukoliko dijete 1. marta puni pet i po godina, upisati dijete u osnovnu školu. Međutim, ukoliko razvojna karakteristika djeteta ne odgovara tome, onda se upis može prolongirati.

Program predškolskog obrazovanja, obzirom na socijalizaciju, će koristiti djeci koja do tog perioda nisu išla u vrtić ili se susretali sa ovom ili nekom drugom sličnom ustanovom.

“Razlika u odgoju djeteta, koje je išlo u vrtić ili onog koje nije, svakako ne mora biti velika, jer dede i nane su vrlo odgojeni i vode računa da im unuci budu uspješni i dobri ljudi. Djeca koja su od septembra do januara boravila u predškolskoj ustanovi nisu dužna ići na obavezni program, jer su oni bili obuhvaćeni sistemom predškolskog odgoja i obrazovanja.”

Dosta roditelja ima i dilemu da li je njihovo dijete spremno za polazak u predškolsko i školsko obrazovanje.

“Odluka je uvijek na roditelju. Imali smo slučajeva da starije dijete, koje je spremno za polazak u školu, ostane boraviti u vrtiću”, kaže Gasal.

Program obaveznog predškolskog obrazovanja realizuje se u centralnim vrtićima, ali i u mjesnim zajednicama i seoskim sredinama u kojima imaju područne škole.

“Mi smo zaista sretni zbog toga da postoje načini da djecu objedinimo, da djeca pod jednakim uslovima provedu ta tri mjeseca. To nam je bila osnova da napravimo i manifestaciju ‘Korakom do plesa’, koja se već dvije godine održava u Gradskoj areni, a kada sva djeca obaveznog programa nastupe zajedno sa odabranom koreografijom”, navodi Gasal.

Na pitanje da li je devetogodišnje obrazovanje dobra ili loša praksa, Gasal kaže da je to odlična stvar, jer djeca u prvim razredima stiču naviku za boravak u školi i radne navike.

Inače, broj djece koji je bio obuhvaćen obaveznim predškolskim programom u 2016. godini je iznosio 675 djece, u 2017. 664 djece, a 2018. 614 djece.

U prošloj godini JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica je u saradnji sa Caritasom Švicarske i organizacijom LEDA napravila program za djecu iz socijalnih kategorija koja su smještena u ovu ustanovu.

Direktorica ove Javne ustanove je na kraju istakla da su ostvarili veliki uspjeh prošle godine utopljavanjem vrtića Dunja i Pinokio, a trenutno se rade premjeri za energetsko utopljavanje dva vrtića, Radost kod Londže i Kanarinac u Crkvicama.

Zenica
clear sky
12 ° C
12 °
12 °
93 %
1kmh
0 %
pon
29 °
uto
30 °
sri
28 °
čet
26 °
pet
23 °

Posljednje objavljeno