Učenici Prve gimnazije u Zenici dali prijedlog za akciju “Moja parola obavezna kontrola” (FOTO)

Objavljeno prije 1 mjesec

Učenici III-3 razreda Prve gimnazije u Zenici su za projekat “Građanin” dali prijedlog za akciju “Moja parola obavezna kontrola”.

Njihov prijedlog podrazumijeva uvođenje zakonske regulative o redovnom pregledanju dojki u svrhu ranog otkrića karcinoma dojke, te podizanja svijesti o veličini problema kojeg oni nastoje riješiti.

Statistika pokazuje da je u 98% slučajeva karcinom dojke izlječiv, ako se otkrije na vrijeme.

Plan akcije “Moja parola obavezna kontrola” je da učenici III-3 razreda prikupe što više podataka od stručnih lica zaduženih za liječenje, ali i otkrivanje karcinoma dojke, te da te informacije i dokaze prilože ministarstvu zdravstva ZDK, sa ciljem da se zakonski uvede obavezan besplatan ultrazvučni pregled dojki za žene.

Cilj ove akcije je da učenici kroz informisanje građana putem medija i informativnih materijala, dođu u mogućnost da uvedu novi zakon, koji bi za ZDK značio mnogo, jer statistički gledano, svaka deseta žena u ZDK boluje od karcinoma dojke.

Također, cilj je i da kroz proces uvođenja zakona, podstaknu žene i djevojke da urade kontrolni pregled i na taj način doprinesu svom zdravlju, ali i zdravlju zajednice.