Uhapšene tri osobe zbog međunarodnog krijumčarenja droge

Objavljeno prije 8 mjeseci
Foto: Arhiv

U ranim jutarnjim satima, započeta je koordinirana međunarodna policijska akcija usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga, po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH. Na terenu su policijski službenici MUP RS i SIPA-e.

Vrše se hapšenja i pretresi objekata, vozila i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na području Istočnog Sarajeva, Banja Luke i Prnjavora.

Slobode su lišeni Stjepan Lazarević Stjepan, zvani „Braco“, rođen 1953. godine na Palama, Bojan Segić, zvani „Debeli“, rođen 1977. godine u Prnjavoru, Vlastimir Tomić, zvani „Šuker-Šuca“, rođen 1960. godine u Valjevu, Srbija.

Aktivnosti su dio opsežne višemjesečne istrage, koja je rađena po nalogu Tužilaštva BiH, a koju su realizirali policijski službenici SIPA-e i MUP-a RS, u saradnji sa kolegama iz Austrije, a odnose se na osobe koje su osumnjičene da se bave međunarodnim krijumčarenjem velikih količina opojne droge marihuana „skunk“, uzgajane u posebnim i kontroliranim uvjetima, sa povećanom razinom opojne materije THC, a koja se sa teritorije Republike Albanije, krijumčari u BiH, te dijelom prodaje u BiH, a dijelom krijumčari prema zemljama EU. Kilogram ove opojne droge na ilegalnom narko-tržištu, dostiže cijenu od 3.000 eura.

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su trojica osumnjičenih, činili organiziranu mrežu za krijumčarenje, skladištenje, transport i dalju prodaju opojne droge, koju su u dva navrata, u količinama od 4 do 6 kilograma, u operacijama simuliranog otkupa, prodali prikrivenim istražiteljima SIPA.

Prilikom izvršenih pretresa, pronađena je veća količina opojne droge.

Nakon izvršenih pretresa i privođenja osumnjičenih, postupajući tužilac odlučit će o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.