10.8 C
Zenica
Ponedjeljak, 17 Februara, 2020

Ukupno podjela

Umjetna inteligencija predvidjela epidemiju koronavirusa?

Umjetna inteligencija predvidjela epidemiju koronavirusa?

Umjetna inteligencija predvidjela epidemiju koronavirusa?

Umjetna inteligencija jedne kanadske kompanije predvidjela je epidemiju koronavirusa barem sedmicu prije ostatka svijeta te upozorila klijente te kompanije da izbjegavaju Wuhan u Kini.

Ako je prevencija recept za izbjegavanje potencijalno opasnih i smrtonosnih epidemija, poput epidemije koronavirusa koji se svijetom proširio iz kineskog grada Wuhana, onda je jedna kanadska kompanija očito dobro odradila taj posao jer je njihova umjetna inteligencija upozorila njihove klijente da izbjegavaju Wuhan danima prije negoli su to učinili američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Umjetna inteligencija kanadske kompanije BlueDot bazirana je na algoritmu koji pretražuje platforme poput stranih vijesti, mreža za bolesti biljaka i životinja te službena priopćenja kako bi nakon toga donijela svoju prognozu.

Uzevši sve to u obzir umjetna inteligencija kompanije BlueDot upozorila je klijente te kompanije da izbjegavaju mjesta poput Wuhana još 31. decembra. To je 10 dana prije nego što je isto učinila Svjetska zdravstvena organizacija i tjedan dana prije nego što je to učinio američki CDC.

Korištenje umjetne inteligencije nije novost u zdravstvenom sustavu, a primjer iz navedene kanadske kompanije jasno pokazuje kakve prednosti to nosi .

Vrhunac epidemije 8. februara?

Kineska vlada u ponedjeljak je objavila da je od novog koronavirusa umrlo ukupno 80 ljudi a zaražene su 2744 osobe u zemlji, dok brojni stranci čekaju evakuaciju.

Dvadeset i devet slučajeva zaraze izvan Kine raspoređeno je u desetak zemalja. Među ostalima, u SAD-u ih je pet, u Australiji, Singapuru i Maleziji po četiri, a Francuska, Japan i Južna Koreji bilježe ih po tri.

Uprkos svim alarmantnim vijestima, preliminarne analize pokazuju da je stopa smrtnosti od virusa vrlo niska.

Gui Yi'en, specijalist za zarazne bolesti na Sveučilištu u Wuhanu, kaže da bi broj zaraženih mogao doseći vrhunac 8. februara te nakon toga početi slabjeti.

Umjetna inteligencija predvidjela epidemiju koronavirusa?
Zenica
broken clouds
10.8 ° C
11.7 °
10 °
46 %
0.5kmh
70 %
pon
16 °
uto
7 °
sri
8 °
čet
3 °
pet
7 °
Umjetna inteligencija predvidjela epidemiju koronavirusa?

Posljednje objavljeno