Usvojen set zakona o akcizama, još samo se čeka Predstavnički dom

Objavljeno prije 12 mjeseci
Foto: Arhiv

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH danas po skraćenom postupku usvojili su Prijedlog zakona o akcizama, a što će omogućiti povećanje akcize na naftu i naftne derivate. Ovo je peti pokušaj Vijeća ministara da se usvoji ovaj prijedlog.

Martin Raguž delegat u Domu naroda kazao je da ova peta sreća možda nešto i znači.

– Ono što ovaj zakon izaziva u javnosti zaslužuje da se kaže nekoliko riječi. Jasno je da imamo podijeljena mišljenja, ali ovo pitanje nadilazi poziciju i opoziciju. Ja ću kao dio oporbe glasati za, kako bismo krenuli naprijed. Sve ovo je i u obrazloženju zakona opisano kao jedan širi motivirajući efekat. Može doći do zapošljavanja. Imali smo ta obećanja i ranije ali nesposobnošću onih koji su preuzeli mandat u ime naroda nisu uradili ništa. Vjerujem da će nakon danas makar metar autocesta biti izrađen. Tražili smo poseban račun za ta sredstva, a ne krpljenje budžetskih rupa -kazao je Raguž.

Svi su delegati bili za izuzev Marija Karamatića koji je glasao protiv.

Komisija za finansije i budžet ovog doma podržala je danas principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojeno je da se na Predstavničkom domu ovi zakoni razmatraju bez mišljenja Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma.

Delegati su glasali i u drugom čitanju bez zasjedanja komisija. Dakle Zakon je u Domu naroda usvojen u oba čitanja. Halid Genjac je nakon toga predložio da sada Dom naroda bude predlagač ovog Zakona u Predstavničkom domu i da se usvaja po hitnom postupku. Taj zaključak je usvojen.