Uz podršku Gradske uprave otvoreno 21 novo radno mjesto za mlade u Zenici

Objavljeno prije 4 mjeseca

Danas je u Gradskoj upravi potpisano 18 ugovora o realizaciji sredstava za podsticaj samozapošljavanja i zapošljavanja kroz razvoj start-up projekata.

U skladu sa javnim pozivom sredstva su dodijeljena za registraciju pravnog lica (društva sa ograničenom odgovornošću) u iznosu od 15.000 KM te za otvaranje obrta u iznosu od 45.000 KM.

Maksimalan pojedinačni iznos sredstava za otvaranje obrta je 3.000 KM, dok je za otvaranje pravnog lica maksimalan pojedinačni iznos sredstava do 5.000 KM.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 60.000 KM, od čega su tri ugovora potpisana za registraciju d.o.o., a 15 korisnika podsticajnih sredstava je ugovore potpisalo za otvaranje obrta.

Radi se o podsticajnim mjerama putem kojih Gradska uprava, kao proaktivna lokalna samouprava i nosilac međunarodnog certifikata BFC SEE podstiče dinamiku zapošljavanja i razvoj lokalne privrede, što je definisano kao strateški prioritet u Strategiji razvoja Grada Zenica 2012.-2022.

“Ovo je treći projekat kojim podstičemo zapošljavanje naših građana. Pozivam potencijalne privrednike da hrabro poduzimaju aktivnosti na razvijanju svojih biznisa. Programom podrške start-up projektima bit će zaposleno ukupno 21 lice. Gradska uprava će do kraja ove godine realizovati i druge mjere podrške razvoju lokalne privrede. Kao što znate Grad Zenica je dobio međunarodni certifikat BFC SEE i to potvrđuje da smo prijateljski orijentisani prema kako sadašnjim, tako i budućim investitorima. Na sve načine pokušavamo animirati građane Zenice ali i šire okoline da pokreću vlastite biznise u cilju razvoja privatnog sektora. Ovo je prvi puta da se na ovakav način obezbjeđuju sredstva u budžetu i podstiče razvoj privrede”, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Naglasio je kako se uskoro očekuje uspostavljanje dvije nove poslovne zone “Zenica-jug” i “Zenica-sjever”, što će sigurno ubrzati privredni razvoj grada Zenica.

Gradonačelnik je istakao da je u protekloj godini zaposleno 1500 osoba u gradu Zenica i to pokazuje da je Gradska uprava na dobrom putu da poduzimanjem odgovarajućih mjera smanji broj nezaposlenih.

Šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj, Amra Mehmedić je naglasila da je javni poziv realizovan u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA i Udruženjem poslodavaca Zenica, a veliku ulogu u kreiranju podsticajnih mjera imao je i Privredni savjet Grada Zenica.
Istakla je da će Gradska uprava nastaviti poduzimati mjere s ciljem kreiranja još boljeg poslovnog ambijenta.

Nataša Hodžić jedna od korisnica podsticajnih sredstava zahvalila se Gradskoj upravi i Gradonačelniku na dodijeljenim sredstvima, naglasivši da je ova podrška izuzetno važna za pokretanje i razvijanje poslovnih ideja kod mladih osoba.