6 C
Zenica
Četvrtak, 20 Februara, 2020

Ukupno podjela

Uz Svjetski dan žena na selu: Ambasador SAD u BiH u posjeti zadruzi BIOS u Visokom

Uz Svjetski dan žena na selu: Ambasador SAD u BiH u posjeti zadruzi BIOS u Visokom

Uz Svjetski dan žena na selu: Ambasador SAD u BiH u posjeti zadruzi BIOS u Visokom

Danas se obilježava Svjetski dan žena na selu, koji je dogovoren na konferenciji UN posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine.

Tada je dogovoreno da se taj dan posveti svim seoskim ženama u svijetu kao i njihovim problemima.

Bosna i Hercegovina se obavezala na provođenje međunarodnih dokumenata koji se bave pitanjima žena na selu, među kojima su Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena u članu 14. i Pekinška deklaracija i Platforma za akciju.

Uloga žena u seoskim sredinama

Uloga žena u ruralnim sredinama je od posebne važnosti u proizvodnji hrane. Na selu žene rade iste poslove
kao i muškarci i dodatno brinu o domaćinstvu i porodici, ali se o njihovim pravima malo govori.

Žene u ruralnim sredinama se obično mlade udaju, rade na imanju čiji je vlasnik suprug ili svekar, a postane li im preteško živjeti u toj zajednici, ne mogu učiniti mnogo, jer nemaju ništa. One imaju važnu ulogu u ekonomskom opstanku svoje porodice i zajednice, međutim, dobijaju malo ili gotovo nimalo priznanja za svoje napore i često im je uskraćen pristup rezultatima njihovog rada ili koristima razvojnog procesa. Iako formalno imaju ista prava, ne uživaju ih uvijek u istoj mjeri sa muškarcima. To je najčešće posljedica tradicije i patrijarhalnih odnosa u seoskim domaćinstvima koje žene stavljaju u podređen položaj .

U nekim krajevima Bosne i Hercegovine postoje pomaci u unapređenju položaja žena na selu, uglavnom zahvaljujućiu institucionalnom djelovanju i provođenja određenih projekata, koji su kao ciljnu grupu, imali žene u ruralnim sredinama.

Zadruga BIOS u Visokom okuplja oko 400 žena

Američki ambasador u BiH Eric Nelson posjetiće povodom Međunarodnog dana žena na selu, zadrugu BIOS Visoko u selu Gornja Vratnica, kako bi se upoznao sa radom ove zadruge, ulaganjima u inovacije i napredak bosanskohercegovačke poljoprivrede, te da sazna više o jačanju uloge žene u ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini, saopćila je Ambasada SAD u BiH.

Jedna od četiri žene u BiH su zaposlene u poljoprivrednom sektoru

Preko 60 posto populacije BiH živi u selima i malim zajednicama, gdje je oslonac razvoja poljoprivreda.

Zbog toga je u okviru podrške koju USAID realizira u saradnji sa Vladom Švedske kroz Projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) jedan od prioriteta veće uključivanje žena u edukacije i treninge, te osnaživanje njihovih kapaciteta za upravljanje kompanijama i zadrugama u poljoprivrednom sektoru.

Ovom prilikom, će se susresti sa direktoricom zadruge BIOS Visoko Elvirom Kadrić, koja će predstaviti različite aktivnosti ove zadruge koja okuplja preko 800 članova i članica, od čega 50 posto čine žene.

Također, susret će biti prilika za razmjenu informacija i iskustava o podršci kroz Projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) prema aktivnostima većeg uključivanja žena u sektoru poljoprivrede.

IzvorBHRT
Uz Svjetski dan žena na selu: Ambasador SAD u BiH u posjeti zadruzi BIOS u Visokom
Zenica
overcast clouds
6 ° C
6 °
6 °
75 %
1.5kmh
90 %
čet
2 °
pet
8 °
sub
5 °
ned
13 °
pon
2 °
Uz Svjetski dan žena na selu: Ambasador SAD u BiH u posjeti zadruzi BIOS u Visokom

Posljednje objavljeno