12 C
Zenica
Ponedjeljak, August 19, 2019

Ukupno podjela

Valovi sve veći i razorniji zbog porasta temperature oceana

Valovi sve veći i razorniji zbog porasta temperature oceana

Oceanski valovi iz godine u godinu postaju sve snažniji i razorniji, a po novim istraživanjima, situacija će se s vremenom samo pogoršavati.

Rezultati nove studije upućuju na međusobnu povezanost između zagrijavanja oceana te veličine i snage valova, što znači da, s povećanjem temperature oceana, stižu i razorniji valovi, piše porta ScienceAlert. 

Oceanski valovi nastaju pod utjecajem vjetra na području između atmosfere i oceana. Stoga ne treba čuditi da na spektakularne i na mahove zastrašujuće valove utječu promjene klime na globalnoj razini.

No unatoč tomu što su znanstvenici tu vezu prepoznali, nikada dosad nije bilo globalne i sustavne dugoročne studije o tome na koji su način klimatske promjene i snaga valova povezani.

Otprije je poznato da se brzina vjetra i visina valova u nekim oceanskim predijelima povećavaju, no lokalni su uzroci te pojave zasad neistraženi.

No španjolski su znanstvenici sve te pojave konačno uspjeli povezati u studiji pod nazivom “A recent increase in global wave power as a consequence of oceanic warming”.  

Ističu da studija ukazuje samo na međusobnu povezanost dviju pojava, pa se ne može reći da klimatske promjene izravno utječu na sve veće i snažnije valove. No njihovi podaci pokazuju da su spomenute dvije pojave usko povezane te da se čak mogu iskoristiti za međusobno praćenje.

“Studija pokazuje da globalna snaga vala može biti potencijalno koristan pokazatelj globalnog zatopljenja, slično kao i koncentracija ugljičnog dioksida, globalni porast razine mora ili globalna površinska temperatura zemlje i oceana”, kaže suautor studije Inigo Losada, građevinski inženjer sa Sveučilišta u Kantabriji, na kojemu je studija izrađena. 

Zenica
clear sky
12 ° C
12 °
12 °
93 %
1kmh
0 %
pon
29 °
uto
30 °
sri
28 °
čet
26 °
pet
23 °

Posljednje objavljeno