29 C
Zenica
Četvrtak, 9 Jula, 2020
Visočka pečenica postala zaštićen nacionalni proizvod

Ukupno podjela

Visočka pečenica postala zaštićen nacionalni proizvod

Visočka pečenica postala zaštićen nacionalni proizvod

Visočka pečenica postala zaštićen nacionalni proizvod

Na osnovu zahtjeva koji je podnijelo Udruženje mesoprerađivača ‘Proizvođači Visočke pečenice i sudžuke’ (ViPS), a na prijedlog Komisije za registraciju oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i dodjelu oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijela je Rješenje o registraciji oznake geografskog porijekla prehrambenog proizvoda ‘Visočka pečenica’.

U prostorijama Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u Mostaru danas je ‘Visočka pečenica’ i službeno proglašena geografski zaštićenim nacionalnim proizvodom sa posebnom oznakom.

Visočka pečenica kao suhomesnati proizvod je rezultat tradicije i tradicionalnog načina proizvodnje karakterističan samo za područje grada Visoko.

Rješenja o registraciji oznake podrijetla i geografskog porijekla uručena su i predstavnicima udruženja koje proizvode “Livanjski izvorni sir”, “Livanjski sir” i “Nevesinjski krompir”. “Livanjski izvorni sir” zaštićen je oznakom porijekla, dok su ostala tri proizvoda zaštićeni oznakom geografskog podrijetla.

Na osnovu zahtjeva koji je podnijelo Udruženje mesoprerađivača ‘Proizvođači Visočke pečenice i sudžuke’ (ViPS), a na prijedlog Komisije za registraciju oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i dodjelu oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijela je Rješenje o registraciji oznake geografskog porijekla prehrambenog proizvoda ‘Visočka pečenica’.

U prostorijama Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u Mostaru danas je ‘Visočka pečenica’ i službeno proglašena geografski zaštićenim nacionalnim proizvodom sa posebnom oznakom.

Visočka pečenica kao suhomesnati proizvod je rezultat tradicije i tradicionalnog načina proizvodnje karakterističan samo za područje grada Visoko.

Rješenja o registraciji oznake podrijetla i geografskog porijekla uručena su i predstavnicima udruženja koje proizvode “Livanjski izvorni sir”, “Livanjski sir” i “Nevesinjski krompir”. “Livanjski izvorni sir” zaštićen je oznakom porijekla, dok su ostala tri proizvoda zaštićeni oznakom geografskog podrijetla.

Visočka pečenica postala zaštićen nacionalni proizvod
Zenica
clear sky
29 ° C
29 °
29 °
37 %
2.6kmh
0 %
čet
25 °
pet
32 °
sub
31 °
ned
20 °
pon
21 °
Visočka pečenica postala zaštićen nacionalni proizvod

Posljednje objavljeno