Ukupno podjela

Vjernici iz BiH krenuli na put ka Medini

Vjernici iz BiH krenuli na put ka Medini

Grupa od 269 vjernika otputovala je danas sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Medinu. U naredna dva dana iz BiH će avionima u Saudijsku Arabiju otputovati ukupno 1.680 budućih hadžija i hadžinica, javlja Anadolu Agency (AA).

Nezim ef. Halilović, direktor Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, za AA je kazao kako prvim današnjim letom sa sarajevskog aerodroma leti 269 vjernika, a radi se o budućim hadžijama sa područja Sarajevskog muftijstva.

“Sa sedam aviona u naredna dva dana biće prevezene sve naše hadžije, njih 1.680. Povratak je planiran od 26. do 30. augusta”, rekao je Halilović, te dodao:

“Naša prethodnica koju čine četvorica naših članova. Oni su u Medini od 2. augusta, oni će spremno dočekati hadžije. Završili su sve potrebne procedure. Prva lica koja će hadžije ugledati u Medini su četvorica naših ljudi koji će im poželjeti dobrodošlicu i olakšati sve pasoške procedure”, poručio je Halilović.

Najmlađi hadžija iz BiH ove godine je Muhamed Hodžić, sa nepunih osam godina. Na hadž putuje u pratnji porodice, i kaže kako je sretan što ide na hadž.

Muhamedov otac Nezir Hodžić je imam na području Medžlisa Cazin.

“Obzirom da moja supruga i ja ove godine obavljamo hadž kao bedel za dvoje naših džematlija, odlučili smo povesti i našu djecu. Naravno, Muhamed će ako Bog da obaviti i hadž i kada bude punoljetan, iako sada nema tu obavezu ovo će mu biti upisano kao sevap”, kazao je Hodžić.

Ono što je interesantno za Muhameda jeste da se u financijskom smislu sam pripremio za hadž. Efendija Hodžić kaže kako je prije dvije godine na hadž pratio svoju majku, te da je njegov sin Muhamed tada rekao kako sam želi sakupljati novac za hadž.

Efendija Hodžić ovako je opisao svoj prvi susret s Kabom:

“To je nezaboravno. Noć je bila, srce mi je toliko lupalo, mislio sam da to svi mogu čuti. Prvo su se ukazali minareti, onda susret sa Kabom onako kriomice između onih stubova, to se mora doživjeti. Nemoguće je to prenijeti riječima.”

IzvorAA
Zenica
clear sky
13 ° C
13 °
13 °
93 %
1.5kmh
0 %
sub
28 °
ned
29 °
pon
26 °
uto
23 °
sri
23 °

Posljednje objavljeno