Vlada FBiH osigurala 4.500.000 KM za imunizaciju usklađenu s preporukama SZO-a

Objavljeno prije 2 godine

Zahvaljujući podršci Vlade Federacije BiH, u Federaciji je osigurano više od 4.500.000 KM za program imunizacije koji je u potpunosti usklađen s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i koji se provodi u zemljama EU.

Poručio je to pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez na Centralnom stručnom skupu u Sarajevu, čime je počelo obilježavanje Svjetske sedmice imunizacije u BiH.

Predstavnici nadležnih institucija ocijenili su alaramantnim što je posljednjih godina u BiH došlo do pada obuhvata imunizacijom, koji u 2016. godini iznosi oko 70 posto.

– Zato moramo promijeniti stavove građana, koji moraju znati da je imunizacija najveće dostignuće u zdravstvenoj znanosti budući da nas štiti od značajnog broja bolesti. Moglo bi se reći da je imunizacija žrtva svoje uspješnosti jer smo svi zaboravili bolesti koje su zahvaljujući vakcini iskorijenjeni – kazao je Čerkez.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar naglasio je da obuhvat imunizacije u BiH nije onaj preporučeni od Svjetske zdravstvene organizacije koji iznosi 90-95 posto.

– Nizak cjepni obuhvat stvara pretpostavku za pojavu epidemija i drugih bolesti. Ospice nisu bezazlena bolest u zemljama EU već je umrlo 17 ljudi. Roditelji moraju shvatiti da je jedina ispravna odluka vakcinisati dijete – dodao je Pehar.

Zbog niske pokrivenosti imunizacijom na skupu je zabirnutost izrazila predstavnica UNICEF-a u BIH Geeta Narayan navodeći da je neophodno osigurati da postoje tačne i pouzdane informacije o koristima vakcinacije bazirane na dokazima.

Zahvaljujući vakcinaciji, istakla je, od 2010. do 2015. godine u svijetu je spriječeno 10 miliona slučajeva smrti, te su, kao kaže Narayan, kontraindikacije veoma male u odnosu na činjenicu koliko vakcinacija može spriječiti bolesti.

Svake godine u posljednjoj sedmici aprila države članice Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući BiH, obilježavaju Evropsku/Svjetsku sedmicu imunizacije s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti imunizacije te poboljšanja obuhvata imunizacijom.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH u saradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF-om u BiH, organiziralo je danas u Sarajevu Centralni naučni skup, na kojem oko 80 stručnjaka iz oblasti imunizacije razmatraju aktuelnu situaciju u provođenju programa imunizacije u Federaciji BiH.