12.9 C
Zenica
More

  Ukupno podjela

  Posljednje objavljeno

  VMBiH: Suradnja s Frontexom – bolja kontrola nezakonitih migracija

  VMBiH: Suradnja s Frontexom – bolja kontrola nezakonitih migracija

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas u novom tekstu Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske unije (EU) o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za Europsku graničnu i obalnu stražu u Bosni i Hercegovini (Frontex), u cilju bolje kontrole nezakonitih migracija.

  Na ovaj način želi se uspostaviti pravni okvir za operativne aktivnosti koje bi Frontex izvodio na teritoriju Bosne i Hercegovine te definirati modaliteti operativne suradnje država članica EU i nadležnih vlasti u BiH. 

  Izaslanstvo BiH će tijekom pregovora voditi računa o zvaničnim nazivima institucija BiH radi njihovog točnog definiranja u tekstu Sporazuma. 

  Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar sigurnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

  Odluka o carinskoj tarifi 

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o utvrđivanju Carinske tarife za 2024. godinu, usklađene s Hamoniziranim sustavom i Kombiniranom nomenklaturom Europske unije.

  Donošenje ove odluke omogućit će uspješnije obavljanje vanjskotrgovinskih poslova između gospodarskih subjekata u BiH i gospodarskih subjekata u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, odnosno državama članicama Europske unije te svim drugim zemljama s kojima je BiH zaključila sporazum o slobodnoj trgovini.

  Državna nagrada za sport Elvedini Muzaferiji 

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, jednoglasno je donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine 2023. godine.

  Državna nagrada za sport, u vrijednosti 10.000 KM, dodijeljena je skijašici Elvedini Muzaferiji, kao najveće priznanje Bosne i Hercegovine zа izniman doprinos razvoju sporta i afirmaciji BiH.

  Među sportskim uspjesima Muzaferije su drugo mjesto u disciplini spust – Krans Montana (Švicarska) u utrci FIS Europa Kupa, čime je 18. 2. 2023. godine osvojila prvo odličje za BiH na međunarodnom skijaškom natjecanju, te ispunjena A olimpijska norma za nastup na Zimskim olimpijskim igrama „Milano – Kortina 2026“. 

  Elvedina Muzaferija je državna prvakinja u svim uzrasnim kategorijama, s najboljim ostvarenim internacionalnim rezultatima i prva skijašica u povijesti BiH koja je osvojila bodove u Svjetskom kupu. 

  Potpora sportu: Novčane nagrade zaslužnim i vrhunskim sportašima

  Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportaša Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportaša međunarodnog razreda za 2023. godinu, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

  Novčana nagrada zaslužnim sportašima BiH u 2023. godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.700 do 3.150 KM za 11 sportaša i sportašica koji su ispunili uvjete za odlazak u mirovinu. 

  Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportaše međunarodnog razreda dodjeljuje se za ispunjenu “A” normu ili ostvaren plasman za sudjelovanje na Olimpijskim igrama / Paraolimpijskim igrama / Specijalnoj olimpijadi / svjetskom prvenstvu.

  Ova nagrada u 2023. godini dodijeljena je za 33 vrhunska sportaša u BiH, a visina je utvrđena na temelju postignutih rezultata na takmičenjima i kreće se od 2.000 do 2.300 KM, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

  Odluka o kupovini objekta za smještaj DKP-a u Podgorici

  Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o kupovinu objekta za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva Bosne i Hercegovine u Podgorici, nakon što je usvojilo Informaciju o provedenim procedurama i realiziranim zadatcima Povjerenstva za kupovinu objekta, s Prijedlogom najpovoljnije ponude.

  Radi se o kupovini objekta na adresi IX. Crnogorske brigade 140, Podgorica, Crna Gora, po cijeni od 750.000 eura. 
  Za potpisivanje ugovora o kupoprodaji zadužen je Branimir Jukić, veleposlanik BiH u Crnoj Gori.

  Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo financija i trezora dužni su okončati sve potrebne aktivnosti na kupovini i uknjižbi ove nekretnine u vlasništvo Bosne i Hercegovine.

  Unaprijediti suradnju u području mladih između BiH i Turske

  Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju i suradnji u području mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske s Prijedlogom osnova za njegovo zaključivanje, koje će uputiti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložena je ministrica civilnih poslova.

  Zaključivanje ovog memoranduma doprinijet će unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa, posebice u oblasti mladih, na temelju jednakosti i uzajamne koristi te potaknuti razvitak odnosa između institucija BiH i Turske nadležnih za oblast mladih.

  Inicijativa za smanjenje zagađenja zraka u Tuzlanskom kantonu 

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, prihvatilo je Inicijativu i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Energetska učinkovitost javnih zgrada u Tuzlanskom kantonu) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, vrijedan osam milijuna eura.

  Projekt se odnosi na povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada na području Tuzlanskog kantona, koje bi imalo značajan uticaj na rješavanje problema zagađenja zraka i smanjenje emisije stakleničkih plinova. 

  Zajam je alociran na Federaciju BiH, a krajnji dužnik je Tuzlanski kanton. Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs razdoblja, stoji u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

  BiH i Italija jačaju ekonomsku suradnju 

  Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o ekonomskoj suradnji, nakon što je usvojeno Izvješće o pregovorima za njegovo zaključivanje. 

  Zaključivanjem ovog sporazuma kreira se pravni okvir za institucionalnu suradnju dviju država radi promoviranja, širenja i diverzifikacije obostrano korisne ekonomske suradnje u oblastima od zajedničkog interesa. 

  Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika uime Bosne i Hercegovine ovlasti ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

  Ratifikacija tri sporazuma

  Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju Godišnjeg akcijskog plana za Bosnu i Hercegovinu za 2022. godinu između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
   
  Riječ je o sporazumu, potpisanom 19. rujna 2023. godine u Sarajevu, vrijednom 45.500.000,00 eura, koji u cijelosti financira Europska unija sukladno odredbama ranije zaključenog Okvirnog sporazuma između Europske komisije i BiH o aranžmanima zа implementaciju financijske pomoći EU-a Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) za razdoblje 2021. – 2027. godine.

  Europska unija Godišnjim akcijskim planom zа 2022. godinu pruža potporu korisnicima IPA-e III u BiH za implementaciju i unaprjeđenje reformskih strategija u oblasti pravosuđa, javne uprave, javnih financija, europskih integracija, klimatskih promjena te zapošljavanja i socijalne zaštite.

  Istodobno je utvrđen i bit će dostavljen Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju Programa aktivnosti prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Srbija za razdoblje 2021. – 2027. godine između Europske unije, Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, nakon njegovog potpisivanja. 

  Ovim sporazumom je utvrđeno financiranje prekograničnog programa aktivnosti suradnje Bosna i Hercegovina – Srbija 2021. – 2027. godina, ukupne vrijednosti 16.223.529,42 eura, od čega se očekuje maksimalan doprinos EU-a u iznosu od 14 milijuna eura.

  Program prekogranične suradnje ima za cilj unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa, njegovanje integracije u EU i promoviranje društveno-ekonomskog razvoja kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative, dajući doprinos jačanju međusobne suradnje i unaprjeđenju sigurnosti.

  Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova utvrđen je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju Programa aktivnosti prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora za razdoblje 2021. – 2027. godine između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH, i Vlade Crne Gore, koju predstavlja Ured za europske integracije, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

  Za ovaj program prekogranične suradnje, koji će se provoditi u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći 2021. – 2027. (IPA III), predviđena su IPA sredstva u maksimalnom iznosu od 8.400.000 eura, a ukupni troškovi procijenjeni su na 9.734.117,64 eura. 

  Cilj programa je promicanje dobrosusjedskih odnosa, poticanje integracije u Europsku uniju i unaprjeđenje društveno-gospodarskog razvoja putem zajedničke lokalne i regionalne inicijative, saopćeno je nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

  Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas u novom tekstu Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske unije (EU) o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za Europsku graničnu i obalnu stražu u Bosni i Hercegovini (Frontex), u cilju bolje kontrole nezakonitih migracija.

  Na ovaj način želi se uspostaviti pravni okvir za operativne aktivnosti koje bi Frontex izvodio na teritoriju Bosne i Hercegovine te definirati modaliteti operativne suradnje država članica EU i nadležnih vlasti u BiH. 

  - Reklama -

  Izaslanstvo BiH će tijekom pregovora voditi računa o zvaničnim nazivima institucija BiH radi njihovog točnog definiranja u tekstu Sporazuma. 

  - Reklama -

  Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar sigurnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

  - Reklama -

  Odluka o carinskoj tarifi 

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o utvrđivanju Carinske tarife za 2024. godinu, usklađene s Hamoniziranim sustavom i Kombiniranom nomenklaturom Europske unije.

  Donošenje ove odluke omogućit će uspješnije obavljanje vanjskotrgovinskih poslova između gospodarskih subjekata u BiH i gospodarskih subjekata u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, odnosno državama članicama Europske unije te svim drugim zemljama s kojima je BiH zaključila sporazum o slobodnoj trgovini.

  Državna nagrada za sport Elvedini Muzaferiji 

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, jednoglasno je donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine 2023. godine.

  Državna nagrada za sport, u vrijednosti 10.000 KM, dodijeljena je skijašici Elvedini Muzaferiji, kao najveće priznanje Bosne i Hercegovine zа izniman doprinos razvoju sporta i afirmaciji BiH.

  Među sportskim uspjesima Muzaferije su drugo mjesto u disciplini spust – Krans Montana (Švicarska) u utrci FIS Europa Kupa, čime je 18. 2. 2023. godine osvojila prvo odličje za BiH na međunarodnom skijaškom natjecanju, te ispunjena A olimpijska norma za nastup na Zimskim olimpijskim igrama „Milano – Kortina 2026“. 

  Elvedina Muzaferija je državna prvakinja u svim uzrasnim kategorijama, s najboljim ostvarenim internacionalnim rezultatima i prva skijašica u povijesti BiH koja je osvojila bodove u Svjetskom kupu. 

  Potpora sportu: Novčane nagrade zaslužnim i vrhunskim sportašima

  Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportaša Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportaša međunarodnog razreda za 2023. godinu, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

  Novčana nagrada zaslužnim sportašima BiH u 2023. godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.700 do 3.150 KM za 11 sportaša i sportašica koji su ispunili uvjete za odlazak u mirovinu. 

  Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportaše međunarodnog razreda dodjeljuje se za ispunjenu “A” normu ili ostvaren plasman za sudjelovanje na Olimpijskim igrama / Paraolimpijskim igrama / Specijalnoj olimpijadi / svjetskom prvenstvu.

  Ova nagrada u 2023. godini dodijeljena je za 33 vrhunska sportaša u BiH, a visina je utvrđena na temelju postignutih rezultata na takmičenjima i kreće se od 2.000 do 2.300 KM, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

  Odluka o kupovini objekta za smještaj DKP-a u Podgorici

  Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o kupovinu objekta za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva Bosne i Hercegovine u Podgorici, nakon što je usvojilo Informaciju o provedenim procedurama i realiziranim zadatcima Povjerenstva za kupovinu objekta, s Prijedlogom najpovoljnije ponude.

  Radi se o kupovini objekta na adresi IX. Crnogorske brigade 140, Podgorica, Crna Gora, po cijeni od 750.000 eura. 
  Za potpisivanje ugovora o kupoprodaji zadužen je Branimir Jukić, veleposlanik BiH u Crnoj Gori.

  Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo financija i trezora dužni su okončati sve potrebne aktivnosti na kupovini i uknjižbi ove nekretnine u vlasništvo Bosne i Hercegovine.

  Unaprijediti suradnju u području mladih između BiH i Turske

  Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju i suradnji u području mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske s Prijedlogom osnova za njegovo zaključivanje, koje će uputiti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložena je ministrica civilnih poslova.

  Zaključivanje ovog memoranduma doprinijet će unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa, posebice u oblasti mladih, na temelju jednakosti i uzajamne koristi te potaknuti razvitak odnosa između institucija BiH i Turske nadležnih za oblast mladih.

  Inicijativa za smanjenje zagađenja zraka u Tuzlanskom kantonu 

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, prihvatilo je Inicijativu i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Energetska učinkovitost javnih zgrada u Tuzlanskom kantonu) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, vrijedan osam milijuna eura.

  Projekt se odnosi na povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada na području Tuzlanskog kantona, koje bi imalo značajan uticaj na rješavanje problema zagađenja zraka i smanjenje emisije stakleničkih plinova. 

  Zajam je alociran na Federaciju BiH, a krajnji dužnik je Tuzlanski kanton. Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs razdoblja, stoji u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

  BiH i Italija jačaju ekonomsku suradnju 

  Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o ekonomskoj suradnji, nakon što je usvojeno Izvješće o pregovorima za njegovo zaključivanje. 

  Zaključivanjem ovog sporazuma kreira se pravni okvir za institucionalnu suradnju dviju država radi promoviranja, širenja i diverzifikacije obostrano korisne ekonomske suradnje u oblastima od zajedničkog interesa. 

  Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika uime Bosne i Hercegovine ovlasti ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

  Ratifikacija tri sporazuma

  Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju Godišnjeg akcijskog plana za Bosnu i Hercegovinu za 2022. godinu između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
   
  Riječ je o sporazumu, potpisanom 19. rujna 2023. godine u Sarajevu, vrijednom 45.500.000,00 eura, koji u cijelosti financira Europska unija sukladno odredbama ranije zaključenog Okvirnog sporazuma između Europske komisije i BiH o aranžmanima zа implementaciju financijske pomoći EU-a Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) za razdoblje 2021. – 2027. godine.

  Europska unija Godišnjim akcijskim planom zа 2022. godinu pruža potporu korisnicima IPA-e III u BiH za implementaciju i unaprjeđenje reformskih strategija u oblasti pravosuđa, javne uprave, javnih financija, europskih integracija, klimatskih promjena te zapošljavanja i socijalne zaštite.

  Istodobno je utvrđen i bit će dostavljen Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju Programa aktivnosti prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Srbija za razdoblje 2021. – 2027. godine između Europske unije, Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, nakon njegovog potpisivanja. 

  Ovim sporazumom je utvrđeno financiranje prekograničnog programa aktivnosti suradnje Bosna i Hercegovina – Srbija 2021. – 2027. godina, ukupne vrijednosti 16.223.529,42 eura, od čega se očekuje maksimalan doprinos EU-a u iznosu od 14 milijuna eura.

  Program prekogranične suradnje ima za cilj unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa, njegovanje integracije u EU i promoviranje društveno-ekonomskog razvoja kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative, dajući doprinos jačanju međusobne suradnje i unaprjeđenju sigurnosti.

  Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova utvrđen je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju Programa aktivnosti prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora za razdoblje 2021. – 2027. godine između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH, i Vlade Crne Gore, koju predstavlja Ured za europske integracije, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

  Za ovaj program prekogranične suradnje, koji će se provoditi u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći 2021. – 2027. (IPA III), predviđena su IPA sredstva u maksimalnom iznosu od 8.400.000 eura, a ukupni troškovi procijenjeni su na 9.734.117,64 eura. 

  Cilj programa je promicanje dobrosusjedskih odnosa, poticanje integracije u Europsku uniju i unaprjeđenje društveno-gospodarskog razvoja putem zajedničke lokalne i regionalne inicijative, saopćeno je nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

  Zenica
  clear sky
  12.9 ° C
  12.9 °
  12.9 °
  91 %
  1kmh
  0 %
  pet
  13 °
  sub
  23 °
  ned
  27 °
  pon
  26 °
  uto
  25 °