Vučić: Srbija platila visoku cijenu za ekstremni nacionalizam

Objavljeno prije 11 mjeseci

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan službenog posjeta posvetit će Srbima koji žive u toj zemlji.

Prije polaska u povratničke sredine u kojima živi srpska manjina, Vučić je na portalu Politico objavio tekst pod naslovom “Zapadni Balkan mora razbiti trgovinske barijere”.

Pozivajući na snažniju ekonomsku suradnju, smatra da će to pomoći balkanskim državama u približavanju Europskoj uniji. No, Vučić se osvrnuo i na svoje političke zablude iz mladosti te osudio “ekstremni nacionalizam”, podsjetivši da su “balkanski ratovi iza sebe ostavili 100.000 mrtvih, a milione otjerali iz njihovih domova”.

“Politički lideri sa suprotstavljenih strana nisu vjerovali jedni drugima niti su imali viziju za budućnost. Kao mladi čovjek u to vrijeme nisam vidio što se može dobiti saradnjom nasuprot podjelama. Sada znam da je moja zemlja platila visoku cijenu za ekstremni nacionalizam”, piše Vučić u nečemu što, prema pisanju hrvatskog portala Index, zvuči kao pokajanje.

Prema njegovom mišljenju, “ekonomska integracija će slomiti regionalne granice koje dihele [balkanske države] od zajedničkog napretka, te će učiniti državne granice manje značajnima”. Podsjeća i da je “Zapadni Balkan oshetio iz prve ruke destruktivne efekte nacionalizma”. Smatra da će veća ekonomska povezanost približiti kulture i “učiniti cijeli region stabilnijim”, ali i zaustaviti iseljavanje.