10 C
Zenica
Četvrtak, Septembar 19, 2019

Ukupno podjela

Za nabavku vozila bh. institucije u 2018. izdvojile devet miliona KM

Za nabavku vozila bh. institucije u 2018. izdvojile devet miliona KM

Za nabavku vozila bh. institucije u 2018. izdvojile devet miliona KM

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) objavila je Bazu službenih automobila institucija i javnih kompanija u BiH, koja sadrži sve nabavke raspisane u prvih šest mjeseci ove godine.

U prvoj polovici 2018. godine raspisana su 292 tendera za nabavku službenih automobila za potrebe javnih preduzeća i institucija u Bosni i Hercegovini, s ukupnom vrijednošću oko devet miliona maraka, pokazuje Baza službenih automobila.

Direktorica BIRN-a BiH Mirna Buljugić kazala je na prezentaciji kako je u posljednjih nekoliko godina primjetno sve ozbiljnije trošenje javnih sredstava na limuzine i druga službena vozila, zbog čega se BIRN BiH odlučio napraviti sveobuhvatnu bazu podataka o ovim troškovima.

“I prošle smo godine napravili jednu analizu gdje smo dokazali da je na službena vozila potrošeno deset miliona maraka. Zbog našeg pisanja i upita institucijama, nekoliko tendera je poništeno ili je izmijenjena dokumentacija zbog različitih nepravilnosti”, navela je Buljugić.

U prvih pola godine na vozila je potrošeno gotovo devet miliona, od čega se oko tri miliona odnosi na putničke automobile, odnosno limuzine.

Institucije i javne kompanije su raspisale tendere za kupovinu 563 vozila, od kojih je gotovo pola putničkih limuzina i SUV vozila. Za sada su okončana 104 tendera, putem kojih je kupljeno 213 vozila.

Za nabavke putničkih i SUV vozila do sada je potrošeno oko 3,7 miliona maraka, od čega je na 90 putničkih potrošeno 2,7 miliona maraka.

Svi raspisani tenderi za vozila vrijede više od 27 miliona maraka, dok je vrijednost tendera za putnička vozila veća od 6,5 miliona KM.

Domaće institucije i javne kompanije u 80 posto slučajeva kupuju automobile s dizel-motorima. Tokom ove godine objavljen je tek po jedan tender za kupovinu električnog ili hibridnog vozila.

Na 70 posto svih završenih tendera prijavila se samo po jedna firma.

Od 292 raspisana tendera u prvih šest mjeseci ove godine novinari BIRN-a BiH su izdvojili 26 u kojima se kroz tražene specifikacije može ograničiti konkurencija, ili se na drugi način odstupa od pozitivne prakse nabavki vozila.

Baza pokazuje da prosječna cijena vozila koja su već u vlasništvu institucija iznosi oko 50.000 KM te da institucije najviše troše na gorivo, zatim na iznajmljivanje, održavanje, servis, osiguranje, registraciju i tehničke preglede, a najmanje na pranje vozila i gume.

IzvorAvaz.ba
Za nabavku vozila bh. institucije u 2018. izdvojile devet miliona KM
Zenica
light rain
10 ° C
10 °
10 °
93 %
1kmh
75 %
čet
11 °
pet
14 °
sub
19 °
ned
24 °
pon
21 °
Za nabavku vozila bh. institucije u 2018. izdvojile devet miliona KM

Posljednje objavljeno