Zaključci Komisije za sigurnost Parlamentarne skupštine FBiH

Objavljeno prije 4 sedmice

Damir Mašić, predsjednik Komisije za sigurnost PSFBiH nakon vanredne sjednice ovog tijela novinarima je predstavio zaključke.

Donesena su četiri zaključka, koji su usvojeni jednoglasno.

  • Komisija za sigurnost PSBiH traži od predstavnika međunarodne zajednice, prije svega OHR-a, koji ima izvršni mandat da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenost građana odmah zaustavi antidejtonske aktivnosti policije Republike Srpske;
  • Traži se od nadležnih institucija BiH procjena sigurnosne situacije nakon usvajanja pomenutog Nacrta zakona;
  • Komisija za sigurnost poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi ambijenta, da popune aktivne sastave u skladu sa pravilnicima i traži adekvatno opremanje aktivnih sastava;
  • Ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o rezervnom sastavu RS ne budu obustavljene ili zaustavljene, FBiH će preduzeti sve mjere na zaštiti sigurnosti građana.

“Jasno je i evidentno da očekujemo od onih koji to mogu obustaviti, kao i ove druge – koji to mogu zaustaviti. Očekujemo od institucija i organa da se napravi procjena i analiza uznemirenosti građana. Nama je cilj da se ovo zaustavi, jer ovo nije u interesu građana BiH”, poručio je Mašić.

Adekvatne mjere kako je objasnio ne moraju značiti formiranje rezervnog sastava unutar FBiH”.