Zastava BiH koja je postavljena u Tešnju je nepravilna

Objavljeno prije 10 mjeseci

Saša Magazinović, poslanik Socijaldemokratske partije u Parlamentu Bosne i Hercegovine, održao je danas pres-konferenciju u zgradi institucija BiH, a tema je bila ”Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine”.

Magazinović je iznio prijedlog dopune Zakona o državnoj zastavi, a novinarima pokazao ispravan način isticanja zastave BiH uz komentar – kada bi se naplaćivale kazne od pogrešnog postavljanja zastave, skupili bi više novca nego od akciza.

Nepravilnosti u korištenju zastave BiH svuda su oko nas naglasio je Magazinović.

“Istorijski gledano, naopako postavljena zastava znači kapitulaciju i predaju još od doba Napoleona. Srednjovjekovne tvrđave sa naopako okrenutom zastavom su označavale da su se već predale ili da tu vlada neka bolest, u svakom slučaju da postoji neki problem”, istakao je Magazinović.

Magazinović je kazao da i nedavno postavljanje najvaće zastave BiH na jarbolu visine 70 metara, dimenzija 30×20 metara nije u skladu sa zakonom.

“Najveća zastava koja je postavljena u BiH nedavno, da se poštovao zakon o zastavi vjerovatno bi na ceremoniji postavljanja te zastave neko došao i naplatio kaznu. Ne zato što je pogrešno postavljena već zbog toga što njene dimenzije nisu u skladu sa zakonom. Ako su tačni navodi u medijima da su njene dimenzije 30 metara dugačka 20 široka, to znači da je ili 5 metara kraća nego što kaže zakon ili 30 metara šira. Zakon kaže da zastava mora biti u proporcijama 2:1”, naglasio je Magazinović.

Organ ili pravno lice za nepoštivanje članova zakona koji propisuju izgled zastave i njene dimenzije kažnjavaju se sa iznosom od 1500 do 7500 KM, odgovorno lice od 300 do 750 KM a fizičko lice od 100 do 400 KM, rekao je on.