4 C
Zenica
Utorak, Oktobar 15, 2019

Ukupno podjela

Zašto dolazi do spontanog pobačaja?

Zašto dolazi do spontanog pobačaja?

Zašto dolazi do spontanog pobačaja?

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, spontani pobačaj je ekspulzija živo ili mrtvo rođene djece do 22. sedmice trudnoće ili ako je plod težak 500 grama i manje.

Ljekari kažu da spontanim pobačajem završi čak 15-tak posto trudnoća. Posebna kategorija spontanih pobačaja koja zahtijeva posebnu dijagostiku su spontani pobačaji koji se zaredom ponavljaju dva ili tri puta i zovu se habitualni spontani pobačaji, a mogu nastati prije ili nakon uspješno završene trudnoće.

Faktori rizika za nastanak spontanog pobačaja mogu biti: starost majke, to su žene mlađe od 18 i starije od 35 godina, kromozomske abnormalnosti ploda, anatomski poremećaji maternice, poremećen hormonalni status, kao i dijabetes.

Faktor rizika su i infekcije, pa je u cilju prevencije obavezno, a i najlakše, uraditi briseve na bakteriju i gljivicu, chlamydiju, mikoplazmu i ureaplazmu, kao i test na infekciju toksoplazmom.

Ginekolozi ističu da nikako ne treba zaboraviti ni druge faktore kao što su pušenje, alkohol, droge, ali i psihološki problemi.

Ipak, najbolje je prije planirane trudnoće obaviti kontrolne preglede radi otkrivanja eventualnih infekcija, anomalija maternice, endokrinoloških poremećaja, imunoloških poremećaja, izbjegavanja faktora rizika emocionalne i fizičke prirode te prestanak pušenja.

IzvorAvaz.ba
Zašto dolazi do spontanog pobačaja?
Zenica
few clouds
4 ° C
4 °
4 °
100 %
2.5kmh
20 %
uto
22 °
sri
21 °
čet
21 °
pet
20 °
sub
20 °
Zašto dolazi do spontanog pobačaja?

Posljednje objavljeno