Zašto su avionske karte ponekad tako jeftine?

Objavljeno prije 2 godine

Želite putovati jeftino i zanima vas zašto su avionske karte ponekad tako jeftine? U ostatku ovog članka možete pročitati većinu razloga zašto su niskotarifni prijevoznici odnosno low cost prijevoznici tako povoljni i zašto se ponekad mogu kupiti avionske karte već i od samo 1 €, što je jeftinije nego i obična autobusna karta za prigradski prijevoz. Odgovor potražite u nastavku.

1. Hrana i piće se dodatno naplaćuju
Za razliku od ostalih kompanija prijevoznici kao što su Volotea, Ryanair, Easyjet ili Vueling nude uslugu kupnje hrane i pića za vrijeme leta i putnicima ne daju obrok kao što je to slučaj kod recimo British Airwaysa, Air Francea, Croatia Airlines ili Air Serbia. Upravo zbog toga što se ne nudi obrok i piće za vrijeme leta prijevoznik je smanjio troškove pa samim time i umanjio cijenu karte.

2. Prtljaga je ograničena
Prtljaga je ograničena, ponekad ne puno, a ponekad, kao u slučaju kompanije Wizzair jako puno. Što to znači? To znači da imate pravo samo na besplatni ruksak ili manju torbu određenih dimenzija. Za dimenzije pogledajte uvijek na stranici prijevoznika. Za razliku od Lufthanse, Croatia Airlines ili Qatar Airwaysa, Ryanair i njemu slični, low cost prijevoznici naplaćuju predanu prtljagu, odnosno veliki kofer. To znači da ovisno s kojim low cost prijevoznikom letite morate izdvojiti i do 20 eura po koferu za let. Samim time, ako ne putujete sa velikim koferom nego samo s ruksakom, low cost prijevoznik je odličan izbor. Prijevoznik putuje s manje prtljage i samim time ima maji trošak goriva i zato je cijena karte niža. Privilegiju da nosite puno prtljage u ovom slučaju – plaćate.

3. Manje zračne luke
Možda vam ovo zvuči kao loš razlog, jer Ryanair ponekad kao i Easyjet leti na istu zračnu luku kao i skuplje kompanije, ali u prosjeku Ryanair leti na manje zračne luke i samim time to su jeftinije zračne luke gdje i sam avion zahtjeva manje vremena između transfera, poreza i drugih nameta zračne luke. Zbog ovoga prijevoznik uštedi novac i time smanji cijenu avionske karte.

4. Check-in je online i boarding pass printate sami
Za razliku od drugih kompanija, kod recimo Ryanaira, Wizzair i njima sličnih avio prijevoznika, vi ste osoba koja printa boarding pass i to kod kuće nakon što ste napravili obavezna online check-in. Samim time što je check-in online, nema potrebe za šalterom u zračnoj luci i većim brojem osoblja. Upravo zato prijevoznik ponovno ima manji trošak od skupljih prijevoznika i time umanjuje i cijenu avionske karte. Ako boarding pass želite da vam printa Ryanair to će vam se i naplatiti, ponekad i previše, pa uvijek preporučujemo da to napravite prije samog dolaska u zračnu luku.

5. Nema zabave
Za razliku od Tap Portugal, Norwegiana i drugih prijevoznika, Easyjet, Wizzair ili Ryanair nemaju monitore, wifi ili druge oblike zabave za putnike u avionu, samim time i trošak ulaganja je manji, pa je avionska karta ponovno i zbog ovoga povoljnija.

6. Avionske karte se kupuju online, a ne putem posrednika
Samim tim što avionsku kartu kupujete isključivo online, putem linkova na službenoj stranici prijevoznika, a ne preko agencija koje uzimaju proviziju, Ryanair i njemu slični prijevoznici ušteđuju novac, jer nisu dužni plaćati proviziju posredinicima.

7. Plaćanje dinersom ili maestrom donosi dodatne pogodnosti
Ukoliko plaćate avionsku kartu maestro ili dinersom karticom, neke od stranica, kao što su viajar ili portugalski rumbo.pt nude popuste i do 20 eura, što ponekad u kombinaciji s avionskom kartom Ryanaira od 21 euro može dati ukupan iznos od samo 1 eura za avionsku kartu. Jedini problem je taj što su takve avionske karte uglavnom dostupne iz Venecije, Trsta ili Budimpešte, tako da i dalje ostaje trošak prijevoza do zračne luke.

Razloga je i mnogo više, no ovo su glavni razlozi zašto niskotarifni prijevoznik ima malo troškova i može priuštiti velike akcija kao što su letovi po 5, 6 ili 9 eura. Napominjemo kako osim gore spomenutih faktora postoje i dodatno razlozi kao što je podatak da low cost prijevoznik uvijek leti direktno i ne nudi let sa presjedanjem, nego zahtjeva kupnju 2 različita leta koje sami morate kombinirati da dođete do odredišta.