Ukupno podjela

Završena prva faza projekta “Rekreaciona zona Babina rijeka”

Završena prva faza projekta “Rekreaciona zona Babina rijeka”

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica realizovala je prvu fazu projekta “Rekreaciona zona Babina rijeka”.

U okviru projekta vrijednog 60.000 KM, od čega je Grad Zenica osigurao 40.000 KM, a Fond za zaštitu okoliša FBiH 20.000 KM, izgrađene su pješačke staze u dužini od preko 380 metara, izvršena sadnja 95 sadnica stablašica i 93 sadnice niskog rastinja, ukrasnog grmlja, te postavljene klupe za odmor i kante za otpad.

“Kompletan projekat je radilo Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica d.o.o., dok je u realizaciju bilo uključeno preduzeće Alba Zenica d.o.o.. Druga faza projekta podrazumijevat će izgradnju šetnica, dječijeg igrališta, kao i druge sadržaje”, kaže Sabira Helvida, pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove.

Prilikom odabira sadnog materijala za “Rekreacionu zonu Babina rijeka” vodilo se računa, da budu zastupljene vrste otporne na gradske uslove povećanog aerozagađenja, kao i da svojim karakteristikama (veća lisna masa) vrše značajniju funkciju apsorpcije ugljen dioksida, te zadržavanja prašine.

Obzirom na značaj projekta čiji je cilj poboljšanje kvalitete zraka i klimatskih uvjeta, apelujemo na građane da se odgovorno odnose prema mladim sadnicama jer će nam one omogućiti da u vremenu koje dolazi, uživamo u hladovini nove rekreacione zone.

Zenica
clear sky
22 ° C
22 °
22 °
78 %
2.1kmh
0 %
pet
24 °
sub
28 °
ned
26 °
pon
26 °
uto
20 °

Posljednje objavljeno