18.3 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Zbog klimatskih promjena može doći do promjene okusa kafe

    Zbog klimatskih promjena može doći do promjene okusa kafe

    Kafa bi u budućnosti mogla postati “bljutavijeg” okusa, jer bi porast temperature uslijed klimatskih promjena mogao rezultirati slabijim kvalitetom zrna kafe, upozorili su znanstvenici.

    Tim sa Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime (PIK) stvorio je računarske simulacije kako bi ispitao učinke “klimatskih” faktora na područja uzgoja kafe u Etiopiji – najvećem proizvođaču kafe u Africi.

    Obzirom da proizvođači kafe zarađuju više novca od visokokvalitetne kafe u odnosu na “srednju” kvalitetu, može doći do poskupljenja “srednje” kvalitetne kafe kako bi se lakše nosili sa tom promjenom.

    Stručnjaci za klimatske promjene modelirali su 19 ‘klimatskih’ faktora na plantažama kafe u Etiopiji, za koje se tvrdi da proizvode neke od najkvalitetnijih sorti na svijetu.

    Veće temperature i manje padavina znači da zrno koje se razvije u neku od najkvalitetnijih kafa prerano sazrije. Takva kafa se može koristiti za proizvodnju generičke latte, cappuccino i espresso kafe.

    To će visokokvalitetne sorte učiniti rjeđima i skupljima, slično kao najfinijih berbi vina – nedostupnima običnim potrošačima.

    Proizvođači će stvoriti veće površine za uzgoj “srednje” kvalitetnih vrsta kafe i manje površine za “visokokvalitetnu” vrstu kafe, što će također utjecati na njihov prihod jer zarađuju više od visokokvalitetnih vrsta, rekao je vodeći autor studije – Abel Chemura.

    – Klimatske promjene imaju proturječne učinke na proizvodnju kafe u Etiopiji. Područje pogodno za proizvodnju kafe prosječne kvalitete moglo bi se postepeno povećavati do 2090-ih, prema našim računarskim simulacijama – dodao je Chemura.

    Međutim, više ne znači i bolje. Na suprotnoj strani, pogodno područje za uzgoj visokokvalitetne vrste kafe koje su cijenjene zbog cvjetnih, voćnih i začinskih nota će se vjerojatno smanjiti ako se klimatske promjene nastave bez kontrole.

    – Ovo nije važno samo za ljubitelje kafe, već i za stvaranje lokalne poljoprivrede, tj. jačanje ekonomije – dodaje Chemura.

    Povećane kiše, s druge strane, pogoduju proizvodnji kafe općenito, ali ne moraju nužno biti korisne za pojedine specijalne vrste kafe.

    Istraživači predviđaju da će područje pogodno za uzgoj četiri od pet visokokvalitetnih vrsta kafe propadati.

    Npr. “Yirgacheffe” uzgajan na jugozapadu Etiopije, mogao bi izgubiti više od 40% svog plodnog područja za proizvodnju do kraja 21. stoljeća.

    Pravi ljubitelji kofeina i zaljubljenici u kafu smatraju je jednom od najstarijih i najtraženijih kafa na svijetu.

    Koautor studije, Christoph Gornott, dodao je: “Ako jedna ili više regija kafe izgube svoj specijalni status zbog klimatskih promjena, to bi moglo imati ozbiljne posljedice za male poljoprivrednike u regiji.”

    Ako su ove skupine prisiljene preći na uzgoj konvencionalnih, gorčijih sorti, to bi značilo da bi se morali takmičiti sa učinkovitijim industrijskim sistemima za proizvodnju kafe.

    – Za zemlju u kojoj izvoz kafe predstavlja trećinu od ukupnog poljoprivrednog izvoza, ovo bi se moglo pokazati kobnim. Naša studija naglašava važnost lokalnog planiranja i prilagođavanja različitim situacijama – rekao je Gornott.

    – Pokazujemo kako klimatske promjene imaju velik utjecaj na dostupnost i okus jednog od najomiljenijih pića na svijetu i, što je još važnije, na ekonomske mogućnosti u lokalnim zajednicama Juga – dodao je Gornott.

    Benefiti kafe

    Kofein se smatrao sigurnim za konzumaciju u dozama do 400 mg dnevno za opću populaciju.

    Studije sugerišu da može imati razne zdravstvene beneficije, uključujući borbu protiv bolesti jetre i dijabetesa drugog tipa.

    Istraživanja su čak sugerisala da bi čak mogla pomoći ljudima da žive duže.

    Kafa je najčešće korišten stimulans na svijetu, a izvještaji pokazuju da može povećati dnevnu potrošnju energije za oko pet posto.

    Istraživači su rekli da bi kombinovanje dvije do četiri dnevne kafe s redovnim vježbanjem bilo još učinkovitije u zadržavanju tjelesne težine.

    Studija iz 2015. pokazala je da bi samo nekoliko šoljica dnevno moglo pomoći milionima osoba na dijetama u održavanju željene težine.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Kafa bi u budućnosti mogla postati “bljutavijeg” okusa, jer bi porast temperature uslijed klimatskih promjena mogao rezultirati slabijim kvalitetom zrna kafe, upozorili su znanstvenici.

    Tim sa Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime (PIK) stvorio je računarske simulacije kako bi ispitao učinke “klimatskih” faktora na područja uzgoja kafe u Etiopiji – najvećem proizvođaču kafe u Africi.

    - Reklama -

    Obzirom da proizvođači kafe zarađuju više novca od visokokvalitetne kafe u odnosu na “srednju” kvalitetu, može doći do poskupljenja “srednje” kvalitetne kafe kako bi se lakše nosili sa tom promjenom.

    - Reklama -

    Stručnjaci za klimatske promjene modelirali su 19 ‘klimatskih’ faktora na plantažama kafe u Etiopiji, za koje se tvrdi da proizvode neke od najkvalitetnijih sorti na svijetu.

    - Reklama -

    Veće temperature i manje padavina znači da zrno koje se razvije u neku od najkvalitetnijih kafa prerano sazrije. Takva kafa se može koristiti za proizvodnju generičke latte, cappuccino i espresso kafe.

    To će visokokvalitetne sorte učiniti rjeđima i skupljima, slično kao najfinijih berbi vina – nedostupnima običnim potrošačima.

    Proizvođači će stvoriti veće površine za uzgoj “srednje” kvalitetnih vrsta kafe i manje površine za “visokokvalitetnu” vrstu kafe, što će također utjecati na njihov prihod jer zarađuju više od visokokvalitetnih vrsta, rekao je vodeći autor studije – Abel Chemura.

    – Klimatske promjene imaju proturječne učinke na proizvodnju kafe u Etiopiji. Područje pogodno za proizvodnju kafe prosječne kvalitete moglo bi se postepeno povećavati do 2090-ih, prema našim računarskim simulacijama – dodao je Chemura.

    Međutim, više ne znači i bolje. Na suprotnoj strani, pogodno područje za uzgoj visokokvalitetne vrste kafe koje su cijenjene zbog cvjetnih, voćnih i začinskih nota će se vjerojatno smanjiti ako se klimatske promjene nastave bez kontrole.

    – Ovo nije važno samo za ljubitelje kafe, već i za stvaranje lokalne poljoprivrede, tj. jačanje ekonomije – dodaje Chemura.

    Povećane kiše, s druge strane, pogoduju proizvodnji kafe općenito, ali ne moraju nužno biti korisne za pojedine specijalne vrste kafe.

    Istraživači predviđaju da će područje pogodno za uzgoj četiri od pet visokokvalitetnih vrsta kafe propadati.

    Npr. “Yirgacheffe” uzgajan na jugozapadu Etiopije, mogao bi izgubiti više od 40% svog plodnog područja za proizvodnju do kraja 21. stoljeća.

    Pravi ljubitelji kofeina i zaljubljenici u kafu smatraju je jednom od najstarijih i najtraženijih kafa na svijetu.

    Koautor studije, Christoph Gornott, dodao je: “Ako jedna ili više regija kafe izgube svoj specijalni status zbog klimatskih promjena, to bi moglo imati ozbiljne posljedice za male poljoprivrednike u regiji.”

    Ako su ove skupine prisiljene preći na uzgoj konvencionalnih, gorčijih sorti, to bi značilo da bi se morali takmičiti sa učinkovitijim industrijskim sistemima za proizvodnju kafe.

    – Za zemlju u kojoj izvoz kafe predstavlja trećinu od ukupnog poljoprivrednog izvoza, ovo bi se moglo pokazati kobnim. Naša studija naglašava važnost lokalnog planiranja i prilagođavanja različitim situacijama – rekao je Gornott.

    – Pokazujemo kako klimatske promjene imaju velik utjecaj na dostupnost i okus jednog od najomiljenijih pića na svijetu i, što je još važnije, na ekonomske mogućnosti u lokalnim zajednicama Juga – dodao je Gornott.

    Benefiti kafe

    Kofein se smatrao sigurnim za konzumaciju u dozama do 400 mg dnevno za opću populaciju.

    Studije sugerišu da može imati razne zdravstvene beneficije, uključujući borbu protiv bolesti jetre i dijabetesa drugog tipa.

    Istraživanja su čak sugerisala da bi čak mogla pomoći ljudima da žive duže.

    Kafa je najčešće korišten stimulans na svijetu, a izvještaji pokazuju da može povećati dnevnu potrošnju energije za oko pet posto.

    Istraživači su rekli da bi kombinovanje dvije do četiri dnevne kafe s redovnim vježbanjem bilo još učinkovitije u zadržavanju tjelesne težine.

    Studija iz 2015. pokazala je da bi samo nekoliko šoljica dnevno moglo pomoći milionima osoba na dijetama u održavanju željene težine.

    Zenica
    broken clouds
    18.3 ° C
    18.3 °
    18.3 °
    61 %
    2.3kmh
    79 %
    pet
    18 °
    sub
    22 °
    ned
    20 °
    pon
    23 °
    uto
    14 °