Zbog otežanog poslovanja ArcelorMittala ugroženo 10.000 radnih mjesta

Objavljeno prije 4 sedmice

U rješavanje problema otežanog poslovanja ArcelorMittala Zenica, najvećeg proizvođača čelika u BiH, moraju se uključiti svi nivoi vlasti.

U opasnosti je 10.000 radnih mjesta u željezari, ali i u rudnicima u oba bh. entiteta. Zaključak je to jučer održanog sastanka Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s generalnim direktorom ArcelorMittala Zenica Bijuom Nairom.

Otežano poslovanje uzrokovano je uvođenjem zaštitnih mjera na uvoz čelika od SAD-a, EU, ali i carina uvedenim od Kosova.

Ministar Šarović istaknuo je da je Ministarstvo već poduzelo niz aktivnosti u cilju ublažavanja posljedica implementacije Provedbene uredbe Evropske komisije o uvođenju konačnih zaštitnih mjera na uvoz čelika te da je EU uvela specifičnu kvotu samo za BiH.

To se međutim odnosi samo na takozvanu proizvodnu kategoriju 13. U međuvremenu su zaštitne mjere uvela i druga potencijalna tržišta Turska, Alžir, Maroko i Egipat.

Prema informaciji ArcelorMittala, opstanak njihove kompanije doveden je u pitanje. Zbog ograničenja izvoza njihovih proizvoda, moraju reducirati investicije i projekte, a neki novi započeti su već “stavljeni na čekanje”.