Želite ravan stomak bez vježbanja? Stručnjaci imaju rješenje

Objavljeno prije 9 mjeseci

Ukoliko niste uspjeli da pripremite tijelo za ljeto, ne brinite. Stručnjaci imaju nekoliko savjeta koji će vam pomoći da, bez dijeta i vježbanja, izravnate stomak.

Prvo što treba da uradite jeste da se ispravite se, jer time aktivirate trbušne mišiće. Uostalom, kada se ispravite, figura izgleda skladnije, a stomak manji.

Ukoliko želite ravan stomak, vodite računa da u organizam unosite dovoljno tečnosti (bar osam čaša vode dnevno), jer u slučajevima dehidratacije tijelo zadržava vodu u organizmu.

Bitno je voditi i računa o ishrani. Obrok obavezno započnite supom, a potrudite se i da konzumirate dovoljno voća i povrća. Stručnjaci savjetuju i da konzumirate bademe i druge orašaste plodove, jer sadrže veliku količinu omega-3 masnih kiselina i čine da se duže osjećate sitim.

Jutro počnite crnom kafom, jer ona ima dejstvo blagog diuretika koji vam pomaže da se riješite viška vode u organizmu i nakupljenih toksina. Na taj način spriječićete nadutost.

Ukoliko imate problem s nadutošću, stručnjaci savjetuju da doručkujete žitarice u kombinaciji s mlijekom, jer minerali koji se nalaze u mliječnim proizvodima (kalcijum, kalijum i magnezijum) mogu da pomognu u održavanju protivteže natrijuma koji podstiče nadutost.

Također je bitno i voditi računa o načinu konzumiranja hrane. Podsjećaju da je optimalno napraviti bar 10 zalogaja prije gutanja hrane, jer što manje želudac mora da prerađuje hranu manja je vjerovatnoća da će doći do nadutosti ili gasova.

Stručnjaci savjetuju i da konzumirate probiotike, jer “dobre” bakterije pomažu u regulisanju crijevne flore, čime se sprječavaju gastrointestinalni problemi.

Također, trudite se i da se dovoljno krećete i šetate tokom dana i pronađete neki način da se riješite stresa.