Željko Kuntoš pušten da se brani sa slobode

Objavljeno prije 1 godina

Željko Kuntoš (48) s Pala, u čijoj kući je policija RS-a jučer pronašla, kako je saopćeno, originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, pušten je da se brani sa slobode jer nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora, potvrdila je Feni Dragica Tojagić, rukovoditeljica općih i administrativnih poslova u Republičkom javnom tužilaštvu.

Kuntoš je ispitan danas u Republičkom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

«Istraga se nastavlja», dodala je Tojagić.

Kuntoš je jučer predat u nadležnost ovog tužilaštva, nakon jučerašnjeg hapšenja zbog sumnje da je izvršio krivična djela trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Sumnjiči se da je, nakon što je došao u posjed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, napisanog na engleskom jeziku, tokom ove godine nudio dokument na prodaju s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Ispituje se autentičnost

Prvi čovjek RS-a Milorad Dodik već je poručio da je riječ o originalnom primjerku koji je pripadao RS-u. Isto tvrde i iz entitetske policije.

Kako ja kazao Darko Ćulum, direktor Policije RS-a, sporazum je na engleskom jeziku: «Još ćemo ga dati na određena vještačenja, ali smatramo, s obzirom na put kojim je došao do tog lica, da je to taj».

Misterija o Dejtonskom mirovnom sporazumu traje godinama. Nevjerovatnu vijest da je nestao dokument na kojem je nastao Ustav poslijeratne države BiH saopćio je prije devet godina tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ugovor se i danas spominje kao rješenje koje je BiH obuklo luđačku košulju. Da li je i zbog toga toliki nemar prema čuvanju ovog dokumenta?

«Za mene je to neshvatljivo, a s druge strane i komično – da se original Dejtonskog mirovnog sporazuma nalazi u nekoj garaži, nekoj kući, kod nekog šofera – i to Dragana Kalinića – i to je nešto što je u sferi fantastike», kaže Miro Lazović, učesnik mirovnih pregovora u Dejtonu.

Ipak, još nisu isključene ni opravdane sumnje da je riječ o kopiji. Na to upućuje i informacija koju smo nezvanično dobili iz Predsjedništva BiH – da je originalni primjerak naše zemlje ljetos pronađen, te da se nalazi u arhivu ove institucije. Inače, samo su države potpisnice dobile originalne primjerke ovog dokumenta. No, zapletu doprinosi činjenica da ni sami učesnici mirovnih pregovora nisu sigurni koliko je primjeraka tačno stiglo u BiH.

«Sigurno je da u Parizu postoji original i vjerovatno su kopije ili određene verzije date i BiH i Srbiji i Hrvatskoj. Koliko se ja sjećam, jer sam bio predsjednik Skupštine RBiH, nikada Parlamentarna skupštine BiH nije razmatrala taj original niti smo imali priliku da ga vidimo», dodaje Lazović.

Prema dostupnim informacijama, Željko Kuntoš namjeravao ga je prodati za 100.000 KM. To je demantovao njegov advokat, poručivši da Kuntoš nije znao o kojem se dokumentu radi, te da je fasciklu u kojoj se nalazio Ugovor dobio od službenice prije 18 godina.