Žena u Kini osuđena na 10 godina zatvora jer je pisala homoerotkse romane

Objavljeno prije 6 mjeseci

Kineska autorica osuđena je na 10 godina zatvora jer je napisala roman sa sirovim prizorima seksa među homoseksualcima te objavila na internetu hiljadu homoerotskih djela, ali se presuda smatra strogom čak i za Kinu, izvijestio je dnevnik Global Times.

Autorica čije je spisateljsko ime Tianyi privukla je pažnju vlasti nakon što je jedna od njezinih knjiga, koja opisuje seksualni odnos između profesora i njegova studenta, “Gongzhan”, objavljena na internetu prošle godine, stekla veliku popularnost, objasnio je dnevnik.

Uz “Gongzhan”, Tianyi je objavila oko 7000 “pornografskih” knjiga, većinom povezanih s homoseksualnošću koje su joj omogućile da utrži 18.930 eura “ilegalnog profita”, po policiji Wuhua, grada u pokrajini Anhui.

Podnijela je žalbu na presudu donesenu 31. oktobra, po lokalnim medijima.

Kaznu koju je dobila oštro su kritizirali na kineskoj microblog stranici Weibo čiji je dobar broj korisnika istaknuo da je jednako teška kao i za zločine poput silovanja za koje se može dobiti od tri do deset godina zatvora.

Homoerotski romani nisu rijetki u Kini i lako su dostupni online. No, kazneno gonjene prijeti onima koji iz proizvodnje ili distribucije izvuku zaradu veću od 6300 eura.

Takva tema teško se može probiti do pozorišta ili filma. Čak je zabranjena na televiziji i na streaming platformama iako se homoseksualnost prestala službeno smatrati zločinom 1997. te mentalnim oboljenjem 2001.