21.8 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Zenički INZ suorganizator evropskog kongresa o sigurnosti hrane

    Zenički INZ suorganizator evropskog kongresa o sigurnosti hrane

    Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će najesen ove godine, po četvrti put, biti suorganizator jednog od najvećih evropskih kongresa o sigurnosti hrane, potvrđeno je iz ove institucije.

    Četvrti međunarodni kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane „Jedno zdravlje“, biće održan u “hibridnom” (kombinovano online-uživo) obliku u Hotelu Lacroma, Dubrovnik, od 10. do 12. novembra ove, 2022. godine.

    Kongres organiziraju Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane Jugoistočne Europe (SEEN-FSQC).

    Trodnevni skup će biti održan pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, Ministarstva poljoprivrede RH, Ministarstva turizma i sporta RH, Grada Zagreba, kao i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske akreditacijske agencije, Državnog zavoda za mjeriteljstvo, Hrvatske gospodarske komore, te Sveučilišta u Zagrebu.

    Suorganizatori kongresa su Agronomski fakultet i Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, te Institut za javno zdravlje Vojvodine.

    Kako ističu iz INZ-a, učešće na kongresu je prilika da se razmjene iskustva, ali i da se prezentira rad, mogućnosti i dosezi proizvodnje i istraživanja u prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine, kao i otvaranja mogućnosti za izvoz hrane u regiji i Evropi. Zato se očekuje da će interes za učešće na kongresu iskazati vodeći bosansko-hercegovački proizvođači hrane.

    Program Kongresa se odvija u obliku plenarnih predavanja, usmenih izlaganja, satelitskih simpozija, okruglih stolova, radionica i postera, a obuhvaća aktuelne teme iz područja zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane, s naglaskom na učinke na zdravlje ljudi, te rasprave o novim tehnologijama, kriznom komuniciranju i upravljanju rizicima, ekološkoj proizvodnji hrane i GMO-u, sistemima upravljanja, ispitivanja, certifikaciji i akreditaciji, razvoju i primjeni analitičkih metoda, te mikrobiološkoj sigurnosti hrane.

    Institut za zdravlje i sigurnost hrane pridaje veliku pažnju prikupljanju, obradi i publikovanju podataka kroz naučno-istraživačke projekte i radove svojih zaposlenika na domaćem, a pogotovo internacionalnom planu.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će najesen ove godine, po četvrti put, biti suorganizator jednog od najvećih evropskih kongresa o sigurnosti hrane, potvrđeno je iz ove institucije.

    Četvrti međunarodni kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane „Jedno zdravlje“, biće održan u “hibridnom” (kombinovano online-uživo) obliku u Hotelu Lacroma, Dubrovnik, od 10. do 12. novembra ove, 2022. godine.

    - Reklama -

    Kongres organiziraju Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane Jugoistočne Europe (SEEN-FSQC).

    - Reklama -

    Trodnevni skup će biti održan pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, Ministarstva poljoprivrede RH, Ministarstva turizma i sporta RH, Grada Zagreba, kao i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske akreditacijske agencije, Državnog zavoda za mjeriteljstvo, Hrvatske gospodarske komore, te Sveučilišta u Zagrebu.

    - Reklama -

    Suorganizatori kongresa su Agronomski fakultet i Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, te Institut za javno zdravlje Vojvodine.

    Kako ističu iz INZ-a, učešće na kongresu je prilika da se razmjene iskustva, ali i da se prezentira rad, mogućnosti i dosezi proizvodnje i istraživanja u prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine, kao i otvaranja mogućnosti za izvoz hrane u regiji i Evropi. Zato se očekuje da će interes za učešće na kongresu iskazati vodeći bosansko-hercegovački proizvođači hrane.

    Program Kongresa se odvija u obliku plenarnih predavanja, usmenih izlaganja, satelitskih simpozija, okruglih stolova, radionica i postera, a obuhvaća aktuelne teme iz područja zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane, s naglaskom na učinke na zdravlje ljudi, te rasprave o novim tehnologijama, kriznom komuniciranju i upravljanju rizicima, ekološkoj proizvodnji hrane i GMO-u, sistemima upravljanja, ispitivanja, certifikaciji i akreditaciji, razvoju i primjeni analitičkih metoda, te mikrobiološkoj sigurnosti hrane.

    Institut za zdravlje i sigurnost hrane pridaje veliku pažnju prikupljanju, obradi i publikovanju podataka kroz naučno-istraživačke projekte i radove svojih zaposlenika na domaćem, a pogotovo internacionalnom planu.

    Zenica
    overcast clouds
    21.8 ° C
    21.8 °
    21.8 °
    57 %
    1.4kmh
    100 %
    pet
    24 °
    sub
    25 °
    ned
    26 °
    pon
    28 °
    uto
    28 °