14.5 C
Zenica
More

  Ukupno podjela

  Zenica
  clear sky
  14.5 ° C
  15 °
  13.9 °
  25 %
  0.5kmh
  0 %
  sri
  15 °
  čet
  17 °
  pet
  14 °
  sub
  7 °
  ned
  7 °
  Životna priča "bosanske Lady Di": Od izbjeglice do uspješne poslovne žene sa političkim ambicijama u BiH

  Životna priča “bosanske Lady Di”: Od izbjeglice do uspješne poslovne žene sa političkim ambicijama u BiH

  Životna priča “bosanske Lady Di”: Od izbjeglice do uspješne poslovne žene sa političkim ambicijama u BiH

  Sanela Diana Jenkins, američka poduzetnica i dobrotvorka, kako piše Slobodna Dalmacija, i nije baš poznata domaćoj javnosti, ali iznimno zanimljiva biografija i djelovanje ove žene rođene u Sarajevu dobro su poznate u SAD-u i Velikoj Britaniji.

  Njen krug prijatelja poput Eltona Johna, Seana Penna, Clivea Davisa, Arija Emanuela, Georgea Clooneya, Cindy Craford i drugih pokazuju kako ova Bosanka spada u američku društvenu elitu.

  No, nije zaboravila ni rodni kraj; rođena je, podsjeća SD, kao Sanela Ćatić u sarajevskoj porodici srednjega građanskog sloja, a prva tragedija familiju je zadesila nešto prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma kad joj je ubijen mlađi brat Irnis. Sanela, studentica ekonomije, kao izbjeglica početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu napušta svoju domovinu te godinu dana provodi u Splitu, a potom se seli u London gdje je diplomirala ekonomiju i informatiku.

  Udruživši se s modelom i dizajnerkom Melissom Odabash, Sanela je pokrenula uspješnu kompaniju za proizvodnju kupaćih kostima, a osnivačica je i predsjednica međunarodne kompanije za proizvodnju zdravih pića Neuro Drinks. Paralelno s poslovnom karijerom, Sanela Diana Jenkins ozbiljna je filantropkinja – prikupila je i donirala više miliona dolara za pomoć unesrećenima u Bosni i Hercegovini, Haitiju, Darfuru, te za istraživanja AIDS-a.

  Udaja za menadžera

  Godine 1999. udala se za bankarskog menadžera Rogera Jenkinsa s kojim ima dvoje djece. Razišli su se deset godina kasnije, a u razvodu je gospođi Jenkins pripalo 150 miliona funti. Između ostalih, prijateljica je i slavnog hrvatskog fotografa Jadrana Lazića, kod kojeg je došla na otvaranje izložbe u Split, a Slobodna Dalmacija saznaje kako ima poslovne planove na Hvaru, ali i političke ambicije u Bosni i Hercegovini.

  “Vjerujem da sve što se događa ima svoj razlog pa tako i moj život. Na početku, kad sam se odvojila od roditelja u tako turbulentnom vremenu i našla se u tuđem svijetu, vjerovala sam svom instinktu. S vremenom sam stjecala sve više iskustva u zapadnom svijetu koji je postajao moj novi dom. Kombinacija intuicije i životnog iskustva vremenom su donosili rezultate. Danas sam tu gdje jesam”, govori Sanela o svom trnovitom, ali iznimno uspješnom životnom putu – od ratne izbjeglice, preko uspješne poslovne žene do dobrotvorke i borca za ljudska prava.

  Životna priča "bosanske Lady Di": Od izbjeglice do uspješne poslovne žene sa političkim ambicijama u BiH

  U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju govori i o odnosima sa bivšim suprugom.

  “Roger i ja imamo odlične i prijateljske odnose. U civiliziranom svijetu to ne predstavlja problem. Svakodnevno smo na vezi, imamo odvojene privatne živote, ali i ono što nas spaja, našu krasnu djecu. Tu smo za sve što im je potrebno, a obostrana podrška ne izostaje,” kaže.

  Njen prvi poslovni uspjeh bila je linija kupaćih kostima, pa zdravih napitaka koji su osvojili svijet, a zatim je osnovala muzički studio. Naizgled izgledaju nespojivi poslovi, međutim, ova uspješna žena ističe kako nije statična osoba i kako je uvijek privlačilo istraživanje različitih polja u životu.

  Njen prvi poslovni uspjeh bila je linija kupaćih kostima, pa zdravih napitaka koji su osvojili svijet, a zatim je osnovala muzički studio. Naizgled izgledaju nespojivi poslovi, međutim, ova uspješna žena ističe kako nije statična osoba i kako je uvijek privlačilo istraživanje različitih polja u životu.

  “Poslovni ljudi prihvaćaju izazove i pokušavaju kreirati nove vrijednosti na poljima gdje vide mogućnosti. Trenutno sam više koncentrirana na zdrava pića Neuro i studio. Neuro nije energetsko piće, to je nova industrija koju sam pokrenula i nazvala “piće sa svrhom” gdje sam angažirala stručnjake koji su napravili različite okuse za potrebe koje imamo tijekom dana ako se želimo odmarati, razbuditi, koncentrirati, spavati… S druge strane, sa studijom i ekipom prijatelja u Los Angelesu i Sarajevu radim na pripremi jednoga filmskog projekta čija je tema vezana za moju domovinu. Mislim da ćemo imati priliku vidjeti jednu interesantnu i istinitu priču. Pored toga, pišem knjigu i još neke druge projekte koji su trenutno poslovna tajna. Uglavnom, ima dosta aktivnosti i nikad nije dosadno ako hoćete raditi,” priča Sanela.

  Pomoć domovini

  Neizostavna su pitanja i za njenu rodnu zemlju. Pokrenula je niz projekata pomoći BiH te je govorila i o potencijalnim ulaganjima.

  “Bosna je čarolija i ona uvijek Bosancima predstavlja i više od domovine. To je moja svjetska adresa broj 1, a sve ostalo je u gostima. Znate kad igrate nogomet pa gostujete ili ste domaćin, e u tom smislu. Sarajevo je moj dom i tu sam na svom terenu. Kada me pitate što me je ponukalo da pomažem Bosni, to je isto kao da pitate zašto majka voli svoju djecu. Tu nema mjerenja, nema računanja, nema rezoniranja. Bosna, to smo mi Bosanci i Hercegovci koji vole svoju zemlju i dišu za nju. U svijetu u kojem trenutno živimo i raznim podjelama i rađanju ekstremnih desnica, Bosna je odgovor i paradigma. Iskonska, multietnička država sa starim korijenima života u njoj koliko se pamti ljudski rod na ovim prostorima. Do sada sam pomagala lobistički i bila podrška mnogim ugroženim u BiH. Radim na promociji Bosne i Hercegovine u visokim krugovima američkog društva, a kompletan moj posao je vezan za američko tržište. Kada budem namjeravala pokrenuti poslovanje u Europi, Bosna će svakako biti prioritet,” kaže.

  Životna priča "bosanske Lady Di": Od izbjeglice do uspješne poslovne žene sa političkim ambicijama u BiH

  Pomaže i ugroženima na Haitiju, Darfuru, oboljelima od AIDS-a, ali i okuplja velike zvijezde da joj se pridruže.

  “Svi mi koji smo doživjeli posljedice ratnih strahota trebali bismo, moj je stav, biti osjetljivi na druge koji se nađu u teškoj situaciji. Zbog toga sam pomagala mnogima koji su na drugim kontinentima. One koje sam okupila da mi budu podrška na tom putu bili su mi prijatelji tako da je to isto kao i svako naše prijateljstvo kad prijatelji pomažu jedni drugima. Ako je uz to neko i velika zvijezda, onda se privuče veća pažnja i postižu bolji rezultati”, mišljenja je.

  Poziv predsjednika dr. Harisa Silajdžića

  Godine 2010. platila je i kauciju za puštanje Ejupa Ganića iz zatvora.

  Za gospodina Ejupa Ganića do njegova hapšenja 2010. godine nisam nikad čula. Međutim, odazvala sam se na poziv tadašnjeg predsjednika Bosne i Hercegovine dr. Harisa Silajdžića koji mi je rekao da je to važno za obranu digniteta Bosne i Hercegovine i njene časne borbe za nezavisnost. Bez razmišljanja sam pozitivno odgovorila na sve što je traženo od mene u tom momentu i na kraju je sve završilo pozitivno. Najvažnije je da smo uspjeli i da je još jednom pobijedila pravda na međunarodnoj političkoj areni, govori.

  Kao i mnoge slavne sličnosti, bila je žrtva lažnih vijesti koje su je povezivale s elitnom prostitucijom. Na pitanje kako se “izvukla” iz te priče, kaže da nije ni imala razloga da se “izvlači iz nečega u što se nikad nisam ni uvukla i s čim nemam nikakve veze”.

  “U svijetu u kojem živim uvijek ima podmetanja, pa je tako iskonstruirana i ta besmislena priča. Previše je mojih mjerljivih djela i rezultata koji govore o onome tko sam, tako da je i javnost znala da je to lažna konstrukcija. Kredibilitet i biografija se grade dugoročno i svaka cigla u toj građevini je važna. Više me je boljela sekiracija mojih roditelja u Sarajevu, nego što je mene lično pogodilo,” kaže.

  “Moji prijatelji su osobe s raznih kontinenata i dolaze iz različitih kultura i zanimanja. Mogu reći da sam zadovoljna svojim životom, a sve ono što sanjamo ne mora se ispuniti da bismo bili sretni. Snovi su snovi i dobro ih je imati, ali realnost je često drukčija. Po meni je važno biti u balansu materijalnog i duhovnog svijeta, bez obzira na kojoj god smo ekonomskoj ljestvici.

  Problem je u sistemu

  Jenkins javnosti priprema i još jedno iznenađenje: kandidaturu za predsjednicu BiH, a za SD govori o razlozima zašto se posvetila politici.

  “Kao što sam vam rekla – ja sam bez razmišljanja ulazila u rizične situacije i pomagala Bosni i Hercegovini. Moj brat je poginuo u agresiji na BiH i on je utkan u njene temelje kao i ostalih 200 tisuća žrtava. Mnogi su me zvali da se uključim u njihove političke pokrete pa su neki novinari postavljali i tu mogućnost moje kandidature. Neke poznate TV kuće poput Face TV su pravili i ankete na kojima sam dobivala ogromnu podršku građana. Do sada nisam nikad eksplicitno rekla da ću se kandidirati pa neću ni sada to govoriti. Prepustimo to budućnosti i pratimo kuda nas nosi. Što se kaže u našem narodu: “Ko zna šta nosi sutra.” A kad bih bila u poziciji da odlučujem, trudila bih se naravno da pravim napredak gdje god je moguće. Mislim da imam dovoljno poznanstava i u svijetu i u domovini da bih mogla pomicati neke stvari u pozitivnom pravcu.

  Bosna ima specifičan politički sistem i nije nikome lako u takvom sistemu praviti pomake. Nije rješenje u Bosni što će sići jedna partija s vlasti i doći neko drugi. Vjerujem da u svim strankama ima dobrih i sposobnih ljudi, koji vole našu zemlju i daju sve od sebe da se izvučemo iz začaranog kruga. Međutim, u Bosni je problem sistem koji se može razdrmati samo izvana i napraviti funkcionalna Bosna i Hercegovina koja garantira prava svakom pojedincu na svakom djeliću njene teritorije. To je standard civilizaranog, slobodnog i demokratskog svijeta. Demokracija počiva na slobodnom i svjesnom građaninu čija prava su zaštićena zakonom. Bosna trenutno nije tako uređena i to moramo mijenjati. Da bi se to promijenilo, moramo imati ogroman utjecaj i veliku podršku prije svega SAD-a i drugih zapadnoeuropskih sila. Mi ćemo prije ili kasnije postati dio NATO-a i Europske unije, pa prema tome što prije uspostavimo iste te standarde, zadržat ćemo više ljudi i razviti zemlju”, kaže slavna Bosanka u intervjuu za Slobodnu Dalamciju.

  Sanela Diana Jenkins, američka poduzetnica i dobrotvorka, kako piše Slobodna Dalmacija, i nije baš poznata domaćoj javnosti, ali iznimno zanimljiva biografija i djelovanje ove žene rođene u Sarajevu dobro su poznate u SAD-u i Velikoj Britaniji.

  Njen krug prijatelja poput Eltona Johna, Seana Penna, Clivea Davisa, Arija Emanuela, Georgea Clooneya, Cindy Craford i drugih pokazuju kako ova Bosanka spada u američku društvenu elitu.

  No, nije zaboravila ni rodni kraj; rođena je, podsjeća SD, kao Sanela Ćatić u sarajevskoj porodici srednjega građanskog sloja, a prva tragedija familiju je zadesila nešto prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma kad joj je ubijen mlađi brat Irnis. Sanela, studentica ekonomije, kao izbjeglica početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu napušta svoju domovinu te godinu dana provodi u Splitu, a potom se seli u London gdje je diplomirala ekonomiju i informatiku.

  Udruživši se s modelom i dizajnerkom Melissom Odabash, Sanela je pokrenula uspješnu kompaniju za proizvodnju kupaćih kostima, a osnivačica je i predsjednica međunarodne kompanije za proizvodnju zdravih pića Neuro Drinks. Paralelno s poslovnom karijerom, Sanela Diana Jenkins ozbiljna je filantropkinja – prikupila je i donirala više miliona dolara za pomoć unesrećenima u Bosni i Hercegovini, Haitiju, Darfuru, te za istraživanja AIDS-a.

  Udaja za menadžera

  Godine 1999. udala se za bankarskog menadžera Rogera Jenkinsa s kojim ima dvoje djece. Razišli su se deset godina kasnije, a u razvodu je gospođi Jenkins pripalo 150 miliona funti. Između ostalih, prijateljica je i slavnog hrvatskog fotografa Jadrana Lazića, kod kojeg je došla na otvaranje izložbe u Split, a Slobodna Dalmacija saznaje kako ima poslovne planove na Hvaru, ali i političke ambicije u Bosni i Hercegovini.

  “Vjerujem da sve što se događa ima svoj razlog pa tako i moj život. Na početku, kad sam se odvojila od roditelja u tako turbulentnom vremenu i našla se u tuđem svijetu, vjerovala sam svom instinktu. S vremenom sam stjecala sve više iskustva u zapadnom svijetu koji je postajao moj novi dom. Kombinacija intuicije i životnog iskustva vremenom su donosili rezultate. Danas sam tu gdje jesam”, govori Sanela o svom trnovitom, ali iznimno uspješnom životnom putu – od ratne izbjeglice, preko uspješne poslovne žene do dobrotvorke i borca za ljudska prava.

  Životna priča "bosanske Lady Di": Od izbjeglice do uspješne poslovne žene sa političkim ambicijama u BiH

  U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju govori i o odnosima sa bivšim suprugom.

  “Roger i ja imamo odlične i prijateljske odnose. U civiliziranom svijetu to ne predstavlja problem. Svakodnevno smo na vezi, imamo odvojene privatne živote, ali i ono što nas spaja, našu krasnu djecu. Tu smo za sve što im je potrebno, a obostrana podrška ne izostaje,” kaže.

  Njen prvi poslovni uspjeh bila je linija kupaćih kostima, pa zdravih napitaka koji su osvojili svijet, a zatim je osnovala muzički studio. Naizgled izgledaju nespojivi poslovi, međutim, ova uspješna žena ističe kako nije statična osoba i kako je uvijek privlačilo istraživanje različitih polja u životu.

  Njen prvi poslovni uspjeh bila je linija kupaćih kostima, pa zdravih napitaka koji su osvojili svijet, a zatim je osnovala muzički studio. Naizgled izgledaju nespojivi poslovi, međutim, ova uspješna žena ističe kako nije statična osoba i kako je uvijek privlačilo istraživanje različitih polja u životu.

  “Poslovni ljudi prihvaćaju izazove i pokušavaju kreirati nove vrijednosti na poljima gdje vide mogućnosti. Trenutno sam više koncentrirana na zdrava pića Neuro i studio. Neuro nije energetsko piće, to je nova industrija koju sam pokrenula i nazvala “piće sa svrhom” gdje sam angažirala stručnjake koji su napravili različite okuse za potrebe koje imamo tijekom dana ako se želimo odmarati, razbuditi, koncentrirati, spavati… S druge strane, sa studijom i ekipom prijatelja u Los Angelesu i Sarajevu radim na pripremi jednoga filmskog projekta čija je tema vezana za moju domovinu. Mislim da ćemo imati priliku vidjeti jednu interesantnu i istinitu priču. Pored toga, pišem knjigu i još neke druge projekte koji su trenutno poslovna tajna. Uglavnom, ima dosta aktivnosti i nikad nije dosadno ako hoćete raditi,” priča Sanela.

  Pomoć domovini

  Neizostavna su pitanja i za njenu rodnu zemlju. Pokrenula je niz projekata pomoći BiH te je govorila i o potencijalnim ulaganjima.

  “Bosna je čarolija i ona uvijek Bosancima predstavlja i više od domovine. To je moja svjetska adresa broj 1, a sve ostalo je u gostima. Znate kad igrate nogomet pa gostujete ili ste domaćin, e u tom smislu. Sarajevo je moj dom i tu sam na svom terenu. Kada me pitate što me je ponukalo da pomažem Bosni, to je isto kao da pitate zašto majka voli svoju djecu. Tu nema mjerenja, nema računanja, nema rezoniranja. Bosna, to smo mi Bosanci i Hercegovci koji vole svoju zemlju i dišu za nju. U svijetu u kojem trenutno živimo i raznim podjelama i rađanju ekstremnih desnica, Bosna je odgovor i paradigma. Iskonska, multietnička država sa starim korijenima života u njoj koliko se pamti ljudski rod na ovim prostorima. Do sada sam pomagala lobistički i bila podrška mnogim ugroženim u BiH. Radim na promociji Bosne i Hercegovine u visokim krugovima američkog društva, a kompletan moj posao je vezan za američko tržište. Kada budem namjeravala pokrenuti poslovanje u Europi, Bosna će svakako biti prioritet,” kaže.

  Životna priča "bosanske Lady Di": Od izbjeglice do uspješne poslovne žene sa političkim ambicijama u BiH

  Pomaže i ugroženima na Haitiju, Darfuru, oboljelima od AIDS-a, ali i okuplja velike zvijezde da joj se pridruže.

  “Svi mi koji smo doživjeli posljedice ratnih strahota trebali bismo, moj je stav, biti osjetljivi na druge koji se nađu u teškoj situaciji. Zbog toga sam pomagala mnogima koji su na drugim kontinentima. One koje sam okupila da mi budu podrška na tom putu bili su mi prijatelji tako da je to isto kao i svako naše prijateljstvo kad prijatelji pomažu jedni drugima. Ako je uz to neko i velika zvijezda, onda se privuče veća pažnja i postižu bolji rezultati”, mišljenja je.

  Poziv predsjednika dr. Harisa Silajdžića

  Godine 2010. platila je i kauciju za puštanje Ejupa Ganića iz zatvora.

  Za gospodina Ejupa Ganića do njegova hapšenja 2010. godine nisam nikad čula. Međutim, odazvala sam se na poziv tadašnjeg predsjednika Bosne i Hercegovine dr. Harisa Silajdžića koji mi je rekao da je to važno za obranu digniteta Bosne i Hercegovine i njene časne borbe za nezavisnost. Bez razmišljanja sam pozitivno odgovorila na sve što je traženo od mene u tom momentu i na kraju je sve završilo pozitivno. Najvažnije je da smo uspjeli i da je još jednom pobijedila pravda na međunarodnoj političkoj areni, govori.

  Kao i mnoge slavne sličnosti, bila je žrtva lažnih vijesti koje su je povezivale s elitnom prostitucijom. Na pitanje kako se “izvukla” iz te priče, kaže da nije ni imala razloga da se “izvlači iz nečega u što se nikad nisam ni uvukla i s čim nemam nikakve veze”.

  “U svijetu u kojem živim uvijek ima podmetanja, pa je tako iskonstruirana i ta besmislena priča. Previše je mojih mjerljivih djela i rezultata koji govore o onome tko sam, tako da je i javnost znala da je to lažna konstrukcija. Kredibilitet i biografija se grade dugoročno i svaka cigla u toj građevini je važna. Više me je boljela sekiracija mojih roditelja u Sarajevu, nego što je mene lično pogodilo,” kaže.

  “Moji prijatelji su osobe s raznih kontinenata i dolaze iz različitih kultura i zanimanja. Mogu reći da sam zadovoljna svojim životom, a sve ono što sanjamo ne mora se ispuniti da bismo bili sretni. Snovi su snovi i dobro ih je imati, ali realnost je često drukčija. Po meni je važno biti u balansu materijalnog i duhovnog svijeta, bez obzira na kojoj god smo ekonomskoj ljestvici.

  Problem je u sistemu

  Jenkins javnosti priprema i još jedno iznenađenje: kandidaturu za predsjednicu BiH, a za SD govori o razlozima zašto se posvetila politici.

  “Kao što sam vam rekla – ja sam bez razmišljanja ulazila u rizične situacije i pomagala Bosni i Hercegovini. Moj brat je poginuo u agresiji na BiH i on je utkan u njene temelje kao i ostalih 200 tisuća žrtava. Mnogi su me zvali da se uključim u njihove političke pokrete pa su neki novinari postavljali i tu mogućnost moje kandidature. Neke poznate TV kuće poput Face TV su pravili i ankete na kojima sam dobivala ogromnu podršku građana. Do sada nisam nikad eksplicitno rekla da ću se kandidirati pa neću ni sada to govoriti. Prepustimo to budućnosti i pratimo kuda nas nosi. Što se kaže u našem narodu: “Ko zna šta nosi sutra.” A kad bih bila u poziciji da odlučujem, trudila bih se naravno da pravim napredak gdje god je moguće. Mislim da imam dovoljno poznanstava i u svijetu i u domovini da bih mogla pomicati neke stvari u pozitivnom pravcu.

  Bosna ima specifičan politički sistem i nije nikome lako u takvom sistemu praviti pomake. Nije rješenje u Bosni što će sići jedna partija s vlasti i doći neko drugi. Vjerujem da u svim strankama ima dobrih i sposobnih ljudi, koji vole našu zemlju i daju sve od sebe da se izvučemo iz začaranog kruga. Međutim, u Bosni je problem sistem koji se može razdrmati samo izvana i napraviti funkcionalna Bosna i Hercegovina koja garantira prava svakom pojedincu na svakom djeliću njene teritorije. To je standard civilizaranog, slobodnog i demokratskog svijeta. Demokracija počiva na slobodnom i svjesnom građaninu čija prava su zaštićena zakonom. Bosna trenutno nije tako uređena i to moramo mijenjati. Da bi se to promijenilo, moramo imati ogroman utjecaj i veliku podršku prije svega SAD-a i drugih zapadnoeuropskih sila. Mi ćemo prije ili kasnije postati dio NATO-a i Europske unije, pa prema tome što prije uspostavimo iste te standarde, zadržat ćemo više ljudi i razviti zemlju”, kaže slavna Bosanka u intervjuu za Slobodnu Dalamciju.

  Životna priča "bosanske Lady Di": Od izbjeglice do uspješne poslovne žene sa političkim ambicijama u BiH

  Posljednje objavljeno