Ukupno podjela

Zlatni lav za Pedra Almodovara

Zlatni lav za Pedra Almodovara

Španski reditelj Pedro Almodovar dobit će Zlatnog lava za život djelo na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, priopćili su organizatori u petak.

Direktor festivala Alberto Barbera izjavio je kako je Almodovar “reditelj koji nam je ponudio višeznačne, kontroverzne i provokativne portrete Španjolske poslije Franca”.

Njegovi filmovi se bave “strašću i identitetom”, prožeti su “sarkastičnim humorom” i ukrašeni “vizualnim sjajem”, kazao je Barbera dodavši da rediteljev vizualni stil spaja nasljeđa esteticizma, campa i pop-arta.

“Taj (Zlatni) lav postat će moj kućni ljubimac, zajedno s dvije mačke s kojima živim. Hvala od srca na ovoj nagradi”, rekao je Almodovar.

Među najpoznatijim filmovima slavnog redatelja, koji je profesionalnu redateljsku karijeru započeo 1980. godine, su “Žene na rubu živčanog sloma” (1988.), “Sve o mojoj majci” (1999.) i “Vraćam se” (2006.).

Njegov zadnji film, polubiografski “Bol i slava”, debitirao je na Filmskom festivalu u Cannesu u maju. Glavnu mušku ulogu u tom filmu igra Antonio Banderas i za nju je u Cannesu dobio nagradu za najboljeg glumca.

Venecijanski filmski festival, najstariji na svijetu, ove godine će se održati od 28. augusta do 7. septembra.

IzvorHina
Zenica
few clouds
25 ° C
25 °
25 °
47 %
2.1kmh
20 %
pet
23 °
sub
28 °
ned
29 °
pon
25 °
uto
24 °

Posljednje objavljeno