Znate li da će vam rana zacijeliti 60 posto brže ako se porežete u određeno doba dana

Objavljeno prije 1 godina

Ako se porežete ili opečete tokom dana, vaše će rane zacijeliti 60 posto brže nego ako vam se ista nezgoda dogodi tokom noći, pokazali su rezultati studije objavljeni u srijedu koji ukazuju na značaj biološkog sata u procesu izlječenja.

Otkriće bi se moglo iskoristiti i primijeniti u operativnim zahvatima te omogućiti otkrivanje novih načina liječenja koji će ubrzati izlječenje, kažu znanstvenici Laboratorija za molekularnu biologiju u britanskome Cambridgeu, koji su rezultate istraživanja objavili u američkom stručnom časopisu Science Translational Medicine.

Britanski su znanstvenici prvi ukazali na to na koji način unutarnji biološki sat utječe na zacjeljenje stanica kože.

Profesor John O'Neill, voditelj laboratorija u Cambridgeu kaže da bi fenomen “mogao upućivati na to da je ljudski organizam evoluirao na način da se zarastanje rana ubrzava tokom dana, razdoblju u kojemu je opasnost od ozljeda češća”.

Unutarnji biološki sat ili cirkadijski ritam čini niz bioloških ritmova unutar određenog perioda definiranog kao vrijeme potrebno da završi jedan ciklus od 24 sata, koliko treba Zemlji da se okrene oko svoje osi te ljudima omogućuje prilagodbu na različite dijelove dana i noći.

Biološki ritam je endogena pojava, što znači da započinje iznutra i samoodrživ je kako bi mogao održavati organizam pojedinca u istome stanju tokom promjenjivih uvjeta u okolišu, primjerice tokom svjetla ili tame. On omogućuje i ravnotežu potrebe za snom i hranom te prilagodbu krvnog tlaka i tjelesne temperature.

Testiranja obavljena u laboratoriju na stanicama ljudske kože, fibroblastima i keratinocitima (najbrojnijim stanicama epidermisa i folikula dlake, odgovornima za sintezu keratina koja se odvija u rožnatom sloju ili u stabljici dlake), pokazala su da su tokom diurnalnog (dnevnog) ciklusa biološkog sata, ozljede zacjeljivale gotovo dvaput brže.

Rezultat studije bio je isti i u slučaju opeklina i njihova zarastanja. Istraživanje provedeno na 118 pacijenata s opeklinama je pokazalo da im je, ako su nastale tokom noći, tačnije između 20.00 i 8.00 sati, trebalo 60 posto više vremena da zacijele.

Nakon prosječno 28 dana takve su rane zacijelile u 95 posto slučajeva, u usporedbi sa samo 17 dana ako su opekline nastale između 8.00 i 20.00 sati, kazali su znanstvenici.

Glavni razlog bržeg zarastanja je puno brže premještanje stanica kože prema ozlijeđenom mjestu tokom dana. U stanicama se brže proizvode proteini, koji imaju ključnu ulogu u zacjeljenju ozljede.

Treba napomenuti i da se rana “popravlja” vezivnim tkivom. Da bi zarasla, tijelo proizvodi veliku količinu kolagena koje obnavlja razderano ili oštećeno tkivo.