15.2 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Završena vanredna sjednica Gradskog vijeća Zenice

    Završena vanredna sjednica Gradskog vijeća Zenice

    Na inicijativu gradonačelnika Fuada Kasumovića danas je održana vanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj su bile dvije tačke Dnevnog reda i to “Trenutna situacija sa daljinskim grijanjem u Zenici” i “Regionalni projekat Plava voda”.

    U ovodnom dijelu obraćanja, gradonačelnik Fuad Kasumović je kazao kako je tražio hitnu sjednicu zbog novonastale situacije u gadu.

    “Izvinit ću se građanima, jer se ni kriv ni dužan nalazim u ovoj situaciji. Ovaj posao oko grijanja se treba radit godinama. Ovaj posao je morao biti završen prije 4 ili 5 godina. Rahmetli Husejina Smajlovića su zavlačile strukture iz Sarajeva. Došli smo u situaciju u kojoj se nalazimo. Moramo naći načina i hitno krenuti u rješavanje tog problema. Pitanje je možemo li raskinuti ugovor oko KTG-a, jer postoji obligacioni odnos. Mislio sam da je taj projekat mrtav, ali Kinezi su preuzeli ovaj projekat i odgovorno tvrdim da sredstva postoje za izgradnju KTG-a. Građane Zenice se dovodi u situaciju da tražimo sadaku i sramno je da ni jedna institucija bilo Kantonalna, Federalna ili državna nije nazvala grad i pitala može li se kako pomoć. Molim građane da biraju Zeničane koji će se boriti za ovaj grad. Dok ne riješimo situaciju sa KTG-om ne mogu ništa dogovoriti sa ArcelorMittalom, a koji nam je ponudio da vlasništvo grada u novim kotlovima bude 20%, ArcelorMittala 50% i dobavljača 30%. Grad Zenica je kreditno nesposoban za dodatno zaduženje zbog kredita koji je uzet za GGM. Moramo danas nekakve poteze uraditi kako ne bi se doveli opet u ovakvu situaciju”, kazao je Kasumović.

    Sanjin Aldobašić je dao prijedlog da se, u skladu sa budžetom, pomogne ljudima u troškovima električne energije, starijim i onima sa malom djecom, a koja ne mogu plaćati račune.

    “Tužno je da o ovome govorimo, ali mi raspravljamo o grijanju, a nismo iz struke. Moj prijedlog je da se JP Grijanje ne zove tako, jer oni služe samo za popravljanje radijatora. Mislim da je ovo sve apsurdno i da nas nema niko pravo uslovljavati moramo li biti njihovi korisnici, kao što je slučaj sa ovim preduzećem. Moj prijedlog je da sada uradimo koliko možemo i u skladu sa budžetom pomognemo ljudima u troškovima električne energije, starijim ili onima sa malom djecom, a koja ne mogu plaćati račune. Konačno se moramo početi odgovorno ponašati”, izjavio je Aldobašić.

    Mesud Keleštura je naglasio kako je zagovarao rješenje problema kroz suradnju sa TE Kakanj, jer bi time grijanje trebalo biti jeftinije i do 15%.

    “Tada to nije bilo prihvaćeno, ali je gradska administracija mogla ići u Kinu zbog KTG-a. Problem je da će taj KTG proizvoditi duplo skuplju struju. Prethodni Gradonačelnik je tražio vrijeme da riješi ovaj problem odlažući sjednice. Koliko vidim KTG je neprihvatljiva investicija. Ono što se nama nudi je TE Kakanj i ArcelorMittal. Potrebni su nam stručnjaci koji će nam pomoći koju varijantu da izaberemo”, rekao je Keleštura.

    U svome obraćanju Spahija Kozlić je upozorio kako ovakva sjednica zahtijeva hitne mjere.

    “Ne možemo se osloniti na ovakvo stanje kakvo imamo sada. Predlažem da Gradonačelnik formira stručno tijelo kako bi saznali ko su ugrožene osobe i u skladu sa finansijskim sredstvima budžeta pomogne tim osobama. Drugi prijedlog je da GV pripremi prijedlog da se pomogne onima ugroženim koji su se grijali na struju u proteklom periodu”, poručio je Kozlić.

    Vijećnik Mladen Simić je postavio pitanje šta je urađeno i riješeno od problema u ovom gradu, obzirom da je Grad Zenica toliko zadužen.

    “Dva mandata klub SDP-a pokušava da govori o ovom problemu. Zamolio bi gradonačelnika da se riješimo KTG-a i Kineza. Mislim da to nije put kojim da idemo. Predlagali smo da se grijemo iz Kaknja dok nije prošao autoput. Mislim da ne trebamo dozvoliti monopol, pa ni Mittalu”, izjavio je Simić.

    Adnan Šabani je naglasio kako postoji kontinuitet nerješavanja ključnih pitanja problema građana.

    “Mislim da je ovo goruće pitanje. Treba se sastaviti ekspertni tim koji će posjetiti AMZ kako bi se ustanovilo kako se vrši sanacija tih kotlova. JP Grijanje treba svim građanima oprostiti račun za januar. Da sam direktor Grijanja iz moralnih razloga bi napustio tu funkciju. Bilo je pogrešnih odluka, pa i kada je u pitanju cijena od 45 KM po Megavat satu koliko se plaća AMZ-u, jer je tržišna cijena i po 24 ili 25 KM”, kazao je Šabani.

    Vijećnik Almir Babajić je izjavio kako vijećnici SDP-a nikad nisu podržali izvještaj JP Grijanja.

    “Trebaju nam stručnjaci iz oblasti Energetike koji će ustanoviti koje je najbolje rješenje. Sredinom oktobra smo dobijali informacije da je sistem grijanja spreman. U svakom sistemu je normalno da direktor podnese ostavku”.

    Kenan Fetahagić je kazao kako se ovakvom pričom ne dolazi ni do kakvog zaključka.

    Direktor JP “Grijanje” Sead kaknjo je kazao kako je napravio strategiju grijanja grada Zenice.

    “Napravio sam strategiju grijanja Zenice još 2009. godine i svi su je sa oduševljenjem prihvatili. Nisam se u tome doticao izvora toplote. Imam komunikaciju sa AMZ-om. Grijanja neće biti do subote. Od kotla broj 1 nema ništa i ide se na sanaciju kotla broj 2. AMZ je privatna kompanija i u ovoj situaciji oni gube milione. Ostavku na poziciju direktora neću dati, jer smatram se čestitim i poštenim čovjekom koji može pomoći ovom gradu”, izjavio je Kaknjo.

    Gradonačelnik je zatim poručio da ne želi moliti za ovaj grad, jer to Zeničani ne zaslužuju.

    “Vi iz SDA sjedite ovdje 20 godina i ništa niste uradili. U ovom trenutku nema drugog rješenja oko grijanja osim suradnje sa ArcelorMittalom, a sve zbog vas. Ne želim da molim za ovaj grad, jer to Zeničani ne zaslužuju. Mi smo 4. najveći grad u BiH i tražim da dobijemo samo ono što zaslužujemo i što nam pripada”, rekao je Kasumović.

    Nakon duže pauze nastavljena je vanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Zenica na kojoj je usvojen Zaključak da se formira komisija koja će dati prijedlog za najbolje rješenje kada je u pitanju grijanje grada, te da se subvenciraju računi.

    U drugoj tačci Dnevnog reda, a koja se tiče regionalnog projekta Plava voda, gradonačelnik Fuad Kasumović je kazao kako se stvorio problem oko dobijanja kredita za pomenuti projekat.

    “Projekat je započet dok je rahmetli Husejin Smajlović bio živ. Međutim, problem se stvorio oko dobijanja kredita. Nisu sigurni da li će JP ViK Zenica moći izvršavati obaveze oko vraćanja kredita. Ja sam na zadnjem sastanku dobio informaciju da ukoliko do 31. januara ove godine ne donese odluku oko garanta vraćanja kredita sve ovo propalo. Grad ne može dodatne garancije izdati”, poručio je gradonačelnik Kasumović.

    Direktor JP Regionalni vodovod Plava Voda Ernad Granić je rekao da bi ovim projektom bio riješen problem pitke vode za veliki broj građana Zenice.

    “Projekat osigurava i grant sredstva mimo ovih koje je pomenuo gradonačelnik Zenice. Studije su pokazale da je pomenuta voda dosta kvalitetnija od ove koju trenutno koriste građani Zenice. Projekat je ključan kada je u pitanju snabdijevanje pitkom vodom Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. Međutim, Skupština nije usvojila potrebne odluke i time je ovaj projekat stao sa realizacijom”, kazao je Granić.

    Miralem Galijašević, premijer Vlade ZDK, u svome obraćanju je rekao da je Vlada ZDK i dalje opredijeljena za podršku dobijanja ovog kredita.

    “Problem je novac. To je prvi problem. Ima jedan propust, a to je Zakon o dugu. Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela odluku da je spremna da učestvuje u ovom projektu o zaduženju i vraćanju duga u iznosu od 9 miliona KM, naravno ukoliko prođe ovaj projekat. Vlada ZDK je i dalje opredijeljena za podršku ovog kredita, ali je po Zakonu dužna pribaviti garancije u slučaju neplaćanja istog. Ja i dalje stojim na stanovištvu da je ovaj projekat moguć. Bilo bi dobro da uradimo ovaj vodovod”, rekao je Galijašević.

    Gradonačelnik je u ponovnom obraćanju naglasio kako je Gradska uprava spremna da pruži garancije za dobijanje kredita.

    “Strah me da će propasti ovaj kredit. Volio bi da Zeničani dobiju tu vodu. Gradska uprava je spremna da pruži garancije. Mi sutra imamo sastanak u Travniku vezano za ovaj problem. Ja ono što znam jeste da mi pomenuti kredit možemo vraćati. Ovaj grad ima kapacitete da to uradi”, kazao je Kasumović.

    Premijer Galijašević je zatim predložio da jedan od zaključaka bude i sastanak i razgovor gradonačelnika sa kreditorima kako bi se pokušao riješiti nastali problem.

    Nakon toga je usvojen Zaključak da se uputi zahtjev Vladi ZDK da se ponovo stavi u proceduru Zakon o zaduženju, te da Vlada Federacije BiH pronađe rješenje da se dobije ovaj kredit.

    Gradonačelnik je na kraju vanredne sjednice Gradskog vijeća istakao kako je predao Tužilaštvu zahtjev da se provede istraga oko TXtv-a, novog kablovskog operatera u Zenici, kako bi se otklonile sve sumnje oko dobijenih dozvola i u konačnici skinula ‘ljaga’ sa Gradske uprave.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Na inicijativu gradonačelnika Fuada Kasumovića danas je održana vanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj su bile dvije tačke Dnevnog reda i to “Trenutna situacija sa daljinskim grijanjem u Zenici” i “Regionalni projekat Plava voda”.

    U ovodnom dijelu obraćanja, gradonačelnik Fuad Kasumović je kazao kako je tražio hitnu sjednicu zbog novonastale situacije u gadu.

    - Reklama -

    “Izvinit ću se građanima, jer se ni kriv ni dužan nalazim u ovoj situaciji. Ovaj posao oko grijanja se treba radit godinama. Ovaj posao je morao biti završen prije 4 ili 5 godina. Rahmetli Husejina Smajlovića su zavlačile strukture iz Sarajeva. Došli smo u situaciju u kojoj se nalazimo. Moramo naći načina i hitno krenuti u rješavanje tog problema. Pitanje je možemo li raskinuti ugovor oko KTG-a, jer postoji obligacioni odnos. Mislio sam da je taj projekat mrtav, ali Kinezi su preuzeli ovaj projekat i odgovorno tvrdim da sredstva postoje za izgradnju KTG-a. Građane Zenice se dovodi u situaciju da tražimo sadaku i sramno je da ni jedna institucija bilo Kantonalna, Federalna ili državna nije nazvala grad i pitala može li se kako pomoć. Molim građane da biraju Zeničane koji će se boriti za ovaj grad. Dok ne riješimo situaciju sa KTG-om ne mogu ništa dogovoriti sa ArcelorMittalom, a koji nam je ponudio da vlasništvo grada u novim kotlovima bude 20%, ArcelorMittala 50% i dobavljača 30%. Grad Zenica je kreditno nesposoban za dodatno zaduženje zbog kredita koji je uzet za GGM. Moramo danas nekakve poteze uraditi kako ne bi se doveli opet u ovakvu situaciju”, kazao je Kasumović.

    - Reklama -

    Sanjin Aldobašić je dao prijedlog da se, u skladu sa budžetom, pomogne ljudima u troškovima električne energije, starijim i onima sa malom djecom, a koja ne mogu plaćati račune.

    - Reklama -

    “Tužno je da o ovome govorimo, ali mi raspravljamo o grijanju, a nismo iz struke. Moj prijedlog je da se JP Grijanje ne zove tako, jer oni služe samo za popravljanje radijatora. Mislim da je ovo sve apsurdno i da nas nema niko pravo uslovljavati moramo li biti njihovi korisnici, kao što je slučaj sa ovim preduzećem. Moj prijedlog je da sada uradimo koliko možemo i u skladu sa budžetom pomognemo ljudima u troškovima električne energije, starijim ili onima sa malom djecom, a koja ne mogu plaćati račune. Konačno se moramo početi odgovorno ponašati”, izjavio je Aldobašić.

    Mesud Keleštura je naglasio kako je zagovarao rješenje problema kroz suradnju sa TE Kakanj, jer bi time grijanje trebalo biti jeftinije i do 15%.

    “Tada to nije bilo prihvaćeno, ali je gradska administracija mogla ići u Kinu zbog KTG-a. Problem je da će taj KTG proizvoditi duplo skuplju struju. Prethodni Gradonačelnik je tražio vrijeme da riješi ovaj problem odlažući sjednice. Koliko vidim KTG je neprihvatljiva investicija. Ono što se nama nudi je TE Kakanj i ArcelorMittal. Potrebni su nam stručnjaci koji će nam pomoći koju varijantu da izaberemo”, rekao je Keleštura.

    U svome obraćanju Spahija Kozlić je upozorio kako ovakva sjednica zahtijeva hitne mjere.

    “Ne možemo se osloniti na ovakvo stanje kakvo imamo sada. Predlažem da Gradonačelnik formira stručno tijelo kako bi saznali ko su ugrožene osobe i u skladu sa finansijskim sredstvima budžeta pomogne tim osobama. Drugi prijedlog je da GV pripremi prijedlog da se pomogne onima ugroženim koji su se grijali na struju u proteklom periodu”, poručio je Kozlić.

    Vijećnik Mladen Simić je postavio pitanje šta je urađeno i riješeno od problema u ovom gradu, obzirom da je Grad Zenica toliko zadužen.

    “Dva mandata klub SDP-a pokušava da govori o ovom problemu. Zamolio bi gradonačelnika da se riješimo KTG-a i Kineza. Mislim da to nije put kojim da idemo. Predlagali smo da se grijemo iz Kaknja dok nije prošao autoput. Mislim da ne trebamo dozvoliti monopol, pa ni Mittalu”, izjavio je Simić.

    Adnan Šabani je naglasio kako postoji kontinuitet nerješavanja ključnih pitanja problema građana.

    “Mislim da je ovo goruće pitanje. Treba se sastaviti ekspertni tim koji će posjetiti AMZ kako bi se ustanovilo kako se vrši sanacija tih kotlova. JP Grijanje treba svim građanima oprostiti račun za januar. Da sam direktor Grijanja iz moralnih razloga bi napustio tu funkciju. Bilo je pogrešnih odluka, pa i kada je u pitanju cijena od 45 KM po Megavat satu koliko se plaća AMZ-u, jer je tržišna cijena i po 24 ili 25 KM”, kazao je Šabani.

    Vijećnik Almir Babajić je izjavio kako vijećnici SDP-a nikad nisu podržali izvještaj JP Grijanja.

    “Trebaju nam stručnjaci iz oblasti Energetike koji će ustanoviti koje je najbolje rješenje. Sredinom oktobra smo dobijali informacije da je sistem grijanja spreman. U svakom sistemu je normalno da direktor podnese ostavku”.

    Kenan Fetahagić je kazao kako se ovakvom pričom ne dolazi ni do kakvog zaključka.

    Direktor JP “Grijanje” Sead kaknjo je kazao kako je napravio strategiju grijanja grada Zenice.

    “Napravio sam strategiju grijanja Zenice još 2009. godine i svi su je sa oduševljenjem prihvatili. Nisam se u tome doticao izvora toplote. Imam komunikaciju sa AMZ-om. Grijanja neće biti do subote. Od kotla broj 1 nema ništa i ide se na sanaciju kotla broj 2. AMZ je privatna kompanija i u ovoj situaciji oni gube milione. Ostavku na poziciju direktora neću dati, jer smatram se čestitim i poštenim čovjekom koji može pomoći ovom gradu”, izjavio je Kaknjo.

    Gradonačelnik je zatim poručio da ne želi moliti za ovaj grad, jer to Zeničani ne zaslužuju.

    “Vi iz SDA sjedite ovdje 20 godina i ništa niste uradili. U ovom trenutku nema drugog rješenja oko grijanja osim suradnje sa ArcelorMittalom, a sve zbog vas. Ne želim da molim za ovaj grad, jer to Zeničani ne zaslužuju. Mi smo 4. najveći grad u BiH i tražim da dobijemo samo ono što zaslužujemo i što nam pripada”, rekao je Kasumović.

    Nakon duže pauze nastavljena je vanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Zenica na kojoj je usvojen Zaključak da se formira komisija koja će dati prijedlog za najbolje rješenje kada je u pitanju grijanje grada, te da se subvenciraju računi.

    U drugoj tačci Dnevnog reda, a koja se tiče regionalnog projekta Plava voda, gradonačelnik Fuad Kasumović je kazao kako se stvorio problem oko dobijanja kredita za pomenuti projekat.

    “Projekat je započet dok je rahmetli Husejin Smajlović bio živ. Međutim, problem se stvorio oko dobijanja kredita. Nisu sigurni da li će JP ViK Zenica moći izvršavati obaveze oko vraćanja kredita. Ja sam na zadnjem sastanku dobio informaciju da ukoliko do 31. januara ove godine ne donese odluku oko garanta vraćanja kredita sve ovo propalo. Grad ne može dodatne garancije izdati”, poručio je gradonačelnik Kasumović.

    Direktor JP Regionalni vodovod Plava Voda Ernad Granić je rekao da bi ovim projektom bio riješen problem pitke vode za veliki broj građana Zenice.

    “Projekat osigurava i grant sredstva mimo ovih koje je pomenuo gradonačelnik Zenice. Studije su pokazale da je pomenuta voda dosta kvalitetnija od ove koju trenutno koriste građani Zenice. Projekat je ključan kada je u pitanju snabdijevanje pitkom vodom Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. Međutim, Skupština nije usvojila potrebne odluke i time je ovaj projekat stao sa realizacijom”, kazao je Granić.

    Miralem Galijašević, premijer Vlade ZDK, u svome obraćanju je rekao da je Vlada ZDK i dalje opredijeljena za podršku dobijanja ovog kredita.

    “Problem je novac. To je prvi problem. Ima jedan propust, a to je Zakon o dugu. Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela odluku da je spremna da učestvuje u ovom projektu o zaduženju i vraćanju duga u iznosu od 9 miliona KM, naravno ukoliko prođe ovaj projekat. Vlada ZDK je i dalje opredijeljena za podršku ovog kredita, ali je po Zakonu dužna pribaviti garancije u slučaju neplaćanja istog. Ja i dalje stojim na stanovištvu da je ovaj projekat moguć. Bilo bi dobro da uradimo ovaj vodovod”, rekao je Galijašević.

    Gradonačelnik je u ponovnom obraćanju naglasio kako je Gradska uprava spremna da pruži garancije za dobijanje kredita.

    “Strah me da će propasti ovaj kredit. Volio bi da Zeničani dobiju tu vodu. Gradska uprava je spremna da pruži garancije. Mi sutra imamo sastanak u Travniku vezano za ovaj problem. Ja ono što znam jeste da mi pomenuti kredit možemo vraćati. Ovaj grad ima kapacitete da to uradi”, kazao je Kasumović.

    Premijer Galijašević je zatim predložio da jedan od zaključaka bude i sastanak i razgovor gradonačelnika sa kreditorima kako bi se pokušao riješiti nastali problem.

    Nakon toga je usvojen Zaključak da se uputi zahtjev Vladi ZDK da se ponovo stavi u proceduru Zakon o zaduženju, te da Vlada Federacije BiH pronađe rješenje da se dobije ovaj kredit.

    Gradonačelnik je na kraju vanredne sjednice Gradskog vijeća istakao kako je predao Tužilaštvu zahtjev da se provede istraga oko TXtv-a, novog kablovskog operatera u Zenici, kako bi se otklonile sve sumnje oko dobijenih dozvola i u konačnici skinula ‘ljaga’ sa Gradske uprave.

    Zenica
    clear sky
    15.2 ° C
    15.2 °
    15.2 °
    67 %
    1.1kmh
    0 %
    uto
    24 °
    sri
    24 °
    čet
    21 °
    pet
    15 °
    sub
    11 °