22.3 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Zašto bi trebali piti kafu bez mlijeka i šećera?

    Zašto bi trebali piti kafu bez mlijeka i šećera?

    Crna kafa ili s dodatkom mlijeka i šećera? Iako se često čini kao stvar ukusa, novo istraživanje pokazuje da ova odluka može imati direktan uticaj na zdravlje – pa čak i na dužinu života.

    U analizi podataka iz devet ciklusa Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani (NHANES) u SAD-u, istraživači su obuhvatili 46.332 odrasle osobe. Podaci su povezani s Nacionalnim indeksom smrti, a period praćenja trajao je od 9,3 do 11,3 godine.

    U tom periodu zabilježeno je 7.074 smrtnih slučajeva.

    Manje smrti kod onih koji piju kafu

    Ispitanici koji su konzumirali do jednu šoljicu kafe dnevno imali su 11% manji rizik od smrti, oni koji su pili dvije šoljice dnevno – 16%, a oni s tri šoljice – čak 17% manji rizik.

    Dodaci umanjuju koristi – ali ne svi.

    Učinci kafe na smanjenje rizika od smrti nestaju kod osoba koje piju napitak s puno šećera ili zasićenih masti iz mlijeka.

    Dobra vijest je da umjerene količine mlijeka i šećera ne poništavaju zdravstvene koristi. Osobe koje su dodavale manje od 2,5 g šećera i 1 g zasićenih masti imale su isti pozitivan učinak kao i oni koji piju crnu kafu.

    To znači da pola kašičice šećera i nekoliko kašika mlijeka s niskim udjelom masti ne ugrožavaju zdravstvene koristi ovog napitka.

    “Kafa, kada se konzumira umjereno i bez pretjeranih dodataka, može biti saveznik zdravlja”, navodi se u zaključku studije.

    Ključ je u balansu – crna kafa nudi maksimalne koristi, dok male količine dodataka nisu problem. No, ako ujutro u kafu dodajete tri kašičice šećera i punomasno mlijeko – možda biste trebali razmisliti o promjenama.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Crna kafa ili s dodatkom mlijeka i šećera? Iako se često čini kao stvar ukusa, novo istraživanje pokazuje da ova odluka može imati direktan uticaj na zdravlje – pa čak i na dužinu života.

    U analizi podataka iz devet ciklusa Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani (NHANES) u SAD-u, istraživači su obuhvatili 46.332 odrasle osobe. Podaci su povezani s Nacionalnim indeksom smrti, a period praćenja trajao je od 9,3 do 11,3 godine.

    U tom periodu zabilježeno je 7.074 smrtnih slučajeva.

    Manje smrti kod onih koji piju kafu

    Ispitanici koji su konzumirali do jednu šoljicu kafe dnevno imali su 11% manji rizik od smrti, oni koji su pili dvije šoljice dnevno – 16%, a oni s tri šoljice – čak 17% manji rizik.

    Dodaci umanjuju koristi – ali ne svi.

    Učinci kafe na smanjenje rizika od smrti nestaju kod osoba koje piju napitak s puno šećera ili zasićenih masti iz mlijeka.

    Dobra vijest je da umjerene količine mlijeka i šećera ne poništavaju zdravstvene koristi. Osobe koje su dodavale manje od 2,5 g šećera i 1 g zasićenih masti imale su isti pozitivan učinak kao i oni koji piju crnu kafu.

    To znači da pola kašičice šećera i nekoliko kašika mlijeka s niskim udjelom masti ne ugrožavaju zdravstvene koristi ovog napitka.

    “Kafa, kada se konzumira umjereno i bez pretjeranih dodataka, može biti saveznik zdravlja”, navodi se u zaključku studije.

    Ključ je u balansu – crna kafa nudi maksimalne koristi, dok male količine dodataka nisu problem. No, ako ujutro u kafu dodajete tri kašičice šećera i punomasno mlijeko – možda biste trebali razmisliti o promjenama.

    Zenica
    broken clouds
    22.3 ° C
    22.3 °
    22.3 °
    70 %
    3.3kmh
    66 %
    sub
    27 °
    ned
    30 °
    pon
    32 °
    uto
    31 °
    sri
    31 °