
U Hotelu Zenica održava se konferencija “Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost”, centralni događaj obilježavanja Svjetskog dana hrane u Bosni i Hercegovini.
Na konferenciji prisutnima su se obratili dr. sc. Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, te dr. sc. Muamer Mandra, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
“Mislim da je tema jako dobra. Ideja se razvila u šestom mjesecu. Ja i direktor Mandra se znamo već duže vrijeme i odlučili smo da napravimo jednu zajedničku konferenciju na ovu temu. Sigurnost hrane je problem broj jedan u svijetu. Kontroliše se svaka pošiljka u BiH, šalju se u laboratorije. Rizik uvijek postoji, ali pokušavamo da ga svedemo na minimum”, istakao je dr. Tanković.
Dodao je da ogromna količina hrane propada, ali da u BiH postoje mehanizmi za donacije i oslobađanje PDV-a kako bi se smanjilo bacanje hrane.
“Najvažnije nam je šta jedemo i da pravila budu jednaka za BiH i za izvoz u zemlje EU. Naš najveći izazov je ne donošenje pravilnika koji život znače. Imamo set pravila usaglašenih sa EU, ali mora ih neko donijeti”, naglasio je Tanković.
Dr. Mandra je poručio: “Zajednički cilj je da se gradi sistem da građani BiH jedu sigurnu i zdravu hranu. Zeničko-dobojski kanton je centar prehrambene industrije u BiH, s velikim kapacitetima u preradi crvenog mesa koje hrane hiljade stanovnika. Imamo inspekcije koje vrše nadzore i kontrolu, a sva hrana prolazi kroz laboratorije koje potvrđuju njenu sigurnost.”
Svjetski dan hrane
Konferencija okuplja vodeće stručnjake, institucije i partnere iz oblasti poljoprivrede, sigurnosti hrane, inspekcijskih službi, akademske zajednice i međunarodnih organizacija, uključujući FAO.
Tokom tri panel diskusije razmatraće se teme: transformacija poljoprivredno-prehrambenih sistema, standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda u BiH te integracija nauke, nadzora i inovacija kroz projekat “Laboratorij – Z(j)enica industrije, hrane i zdravlja”.
Cilj konferencije je podstaći dijalog i umrežavanje između institucija, proizvođača i akademske zajednice, te ponuditi konkretne preporuke za unapređenje sistema sigurnosti hrane u BiH. Ovaj događaj predstavlja ključni nacionalni trenutak obilježavanja Svjetskog dana hrane, ističući potrebu za održivim i sigurnim prehrambenim sistemima.
Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. oktobra, u znak osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) 1945. godine. Tema ovogodišnjeg obilježavanja fokusirana je na transformaciju prehrambenih sistema za otporniju, pravedniju i zdraviju budućnost, s porukom da nijedna osoba ne bi smjela biti gladna niti isključena iz pristupa sigurnoj i kvalitetnoj hrani.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.