Kvalitet i sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini i dalje su izazov i za proizvođače i za potrošače. Certifikacija potvrđuje ispravnost domaćih proizvoda, a organska proizvodnja postaje sve važnija. Od narednog mjeseca kontrolu kvaliteta hrane u Zeničko-dobojskom kantonu preuzima kantonalni inspektor za hranu.
Hrana je sve skuplja, a njen kvalitet sve upitniji.
Na poljoprivrednim sajmovima širom zemlje građani i dalje mogu pronaći domaće, organske proizvode — često direktno od proizvođača. Oni koji se odluče za organsku proizvodnju prolaze kroz stroge kontrole i certifikacione procese, koji potvrđuju prirodan način uzgoja i očuvanu nutritivnu vrijednost proizvoda.
“Svake godine mi imamo kontrolore u organskoj proizvodnji koji dođu i obave redovnu kontrolu na našem imanju. Certificiram svoju poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju povrća”, kaže poljoprivrednik Nermin Marušić.
“Veterinar dolazi i uzima uzorke meda, idu na analizu i nakon analize dobija se certifikat”, objašnjava pčelar Zijad Hodžić.
Certifikat potvrđuje da je proizvod prošao sve kontrole – od uzorkovanja do laboratorijskih analiza. U Zeničko-dobojskom kantonu uskoro će djelovati poseban inspektor za hranu, koji će preuzeti nadzor od sanitarne inspekcije.
“On kaže, u tom objektu se radi uzorkovanje na mikrobiologiju, na rezidue inspekcije”, kaže direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sanin Tanković.
“Sad ćemo imati centralizovanu figuru u vidu inspektora za hranu koji će pokrivati sve te oblasti, zakonske i podzakonske propise koje tretiraju zdravstvenu ispravnost, higijenske uslove”, dodaje direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK Besim Spahić.
Zeničko-dobojski kanton jedan je od centara prehrambene industrije, a Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica redovno analizira i kontroliše namirnice na tržištu.
“Znamo da je zdravlje ljudi, životinja i okoliša međusobno povezano i ako bilo na koji način narušimo jednu od karika, narušit ćemo kompletan sistem”, smatra direktor Instituta Muamer Mandra.
Hrana koju jedemo ne bi smjela biti luksuz, nego pravo na zdrav život. Odgovornost za njen kvalitet je i na institucijama koje vrše kontrolu, ali i na svakom od nas – jer izbor zdrave hrane znači i ulaganje u vlastito zdravlje.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.
