18.7 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Raštika jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

    Raštika jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

    Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba svakako je raštika ili lisnati kelj, zeljasto mediteransko povrće koje nije ostalo zaboravljeno. A i zašto bi?

    Nakon obilja blagdanskih namirnica vrijeme je za detoksikaciju organizma i laganije obroke. 
     
    Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba svakako je raštika ili lisnati kelj, zeljasto mediteransko povrće koje nije ostalo zaboravljeno. A i zašto bi? Proglašeno je jednom od najzdravijih namirnica na svijetu i dostupna je gotovo cijele godine. Ipak, najtraženija je u ove zimske mjesece jer joj je okus sada – najslađi. 
     
    Raštika je kao i ostale kupusnjače bogata sumpornim tvarima koje štite od raka, a odličan je i izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Obiluje i kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom, beta-karotenom (vitamin A), luteinom, zeaksantinom, vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.
     
    Uz sve ove blagodati za ljudski organizam, raštika je i niskokalorična namirnica pa bi se svakako na našem meniju trebala naći znatno češće, 100 grama raštike sadrži samo 30 kalorija i bogata je vlaknima. Odličan je izbor za detoksikaciju organizma, posebice nakon blagdana i kalorične hrane.
     
    Osim za probavu, raštika je odličan saveznik i u borbi protiv mnogih bolesti. Smanjuje rizik od bolesti srca, poboljšava zdravlje očiju, jača kosti, obiluje folnom kiselinom pa se preporuča i trudnicama. 
     
    Kuhajte je na pari ili u vrućoj vodi, ali nemojte je prekuhai kako nebi izgubila vrijedne nutrijente i postala gorka, a osim juhe, na varivo i sl., možete pripremiti i japrak, odnosno, sarmu s listovima raštike. Za ovo jelo birajte mlade listove, piše vecernji.hr

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba svakako je raštika ili lisnati kelj, zeljasto mediteransko povrće koje nije ostalo zaboravljeno. A i zašto bi?

    Nakon obilja blagdanskih namirnica vrijeme je za detoksikaciju organizma i laganije obroke. 
     
    Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba svakako je raštika ili lisnati kelj, zeljasto mediteransko povrće koje nije ostalo zaboravljeno. A i zašto bi? Proglašeno je jednom od najzdravijih namirnica na svijetu i dostupna je gotovo cijele godine. Ipak, najtraženija je u ove zimske mjesece jer joj je okus sada – najslađi. 
     
    Raštika je kao i ostale kupusnjače bogata sumpornim tvarima koje štite od raka, a odličan je i izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Obiluje i kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom, beta-karotenom (vitamin A), luteinom, zeaksantinom, vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.
     
    Uz sve ove blagodati za ljudski organizam, raštika je i niskokalorična namirnica pa bi se svakako na našem meniju trebala naći znatno češće, 100 grama raštike sadrži samo 30 kalorija i bogata je vlaknima. Odličan je izbor za detoksikaciju organizma, posebice nakon blagdana i kalorične hrane.
     
    Osim za probavu, raštika je odličan saveznik i u borbi protiv mnogih bolesti. Smanjuje rizik od bolesti srca, poboljšava zdravlje očiju, jača kosti, obiluje folnom kiselinom pa se preporuča i trudnicama. 
     
    Kuhajte je na pari ili u vrućoj vodi, ali nemojte je prekuhai kako nebi izgubila vrijedne nutrijente i postala gorka, a osim juhe, na varivo i sl., možete pripremiti i japrak, odnosno, sarmu s listovima raštike. Za ovo jelo birajte mlade listove, piše vecernji.hr

    Zenica
    overcast clouds
    18.7 ° C
    18.7 °
    18.7 °
    57 %
    2.8kmh
    85 %
    sub
    19 °
    ned
    23 °
    pon
    22 °
    uto
    22 °
    sri
    17 °