Akcize usvojene u četiri sata ujutru, burne rasprave i uvrede obilježile historijsku sjednicu

Objavljeno prije 12 mjeseci
Foto: Arhiv

Predstavnički dom PSBiH nakon nezapamćene maratonske sjednice i nadmudrivanja opozicije i vladajućih stranaka usvojio je set zakona o akcizama, čime će se povećati cijena goriva i biotečnosti u BiH. Zakoni su usvojeni rano u petak, u četiri ujutro, a sjednica je počela 15 sati prije.

Burna rasprava krenula je već kod utvrđivanja dnevnog reda 54. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH; poslanici SDP-a, DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, BPS-a i A-SDA, zatražili su da se s dnevnog reda sjednice skine set zakona o akcizama.

Poslanici ovih stranaka Saša Magazinović, Damir Bećirović, Aleksandra Pandurević, Senad Šepić, Zaim Backović i Jasmin Emrić pojedinačno su postavili isto pitanje – Ko je predlagač seta zakona o akcizama: da li je to Vijeće ministara BiH ili Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je ovaj zakon Predstavničkom domu i uputio da ga razmatra po hitnoj proceduri.

Dom naroda je ovaj set zakona ranije usvojio po skraćenoj proceduri u oba čitanja, a od Predstavničkog doma zatražio je da ga razmatra po hitnoj proceduri.

Klubovi SDP-a, DF-a, SDS-a i Nezavisni blok uzastopno su tražili polusatne pauze kao odgovor na, kako su naveli, “pravno nasilje Kolegija Predstavničkog doma, odnosno ponašanja predsjedavajuće Borjane Krišto.”

Stanje je u jednom trenutku opisao i Momčilo Novaković (NDP) koji je kazao da želi sretnu Novu godinu svim građanima BiH uz poruku ‘nek vam je Bog na pomoći.’

Zasjedanje su obilježile i velike uvrede koje su zastupnici jedni drugima upućivali. Nermina Kapetanović (SDA) kazala je da kao doktor misli da nekim kolegama treba psihijatrijsko vještačenje i da imaju dijagnozu. Izvinila se kolegama kasnije, te je pojasnila da se njena replika odnosila samo na zastupnike Nezavisnog bloka!