Ambasadorka SAD prijeti: Ko bude glasao – zapisivaćemo imena

Objavljeno prije 12 mjeseci

SAD će bilježiti imena onih koji na GS UN glasaju za neobavezujuću rezoluciju kojom se kritikuje odluka Donalda Trampa da prizna Jeruzalem za prestonicu Izraela.

To je putem Twittera saopštila američka ambasadorka u UN Niki Hejli, uoči izjašnjavanja koje će se održati u četvrtak.

“U UN se od nas uvijek traži da činimo više i dajemo više. Stoga, kada mi donesemo odluku, po volji američkog naroda, o tome gdje će biti naša ambasada, ne očekujemo od onih kojima smo pomagali da nas napadaju. U četvrtak će se glasati o kritici naše odluke. SAD će zapisivati imena”, poručila je Hejlijeva na ovoj društvenoj mreži.

SAD su u ponedjeljak uložile veto u Savjetu bezbjednosti UN na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje odluke američkog predsjednika Trampa da Jeruzalem prizna za prestonicu Izraela, dok su preostalih 14 članica Savjeta glasale za taj nacrt rezolucije.

Ovim potezom su se SAD još više izolovale kad je riječ o spornoj Trampovoj odluci donijetoj ranije ovog mjeseca.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da je uložila veto na rezoluciju UN “u znak odbrane američkog suvereniteta i uloge Amerike u mirovnom procesu na Bliskom istoku”, prenosi AP.

“Nijedna zemlja neće govoriti SAD gdje treba da uspostave svoju ambasadu”, rekla je Niki Hejli Savjetu bezbjednosti nakon što je uložila prvi američki veto poslije više od šest godina.

Niki Hejli je istakla da Tramp “veoma vodi računa da ni na koji način ne prejudicira ishod pregovora o konačnom statusu”.

Američka ambasadorka je, takođe, optužila neke zemlje, koje nije imenovala, “za pokušaj iskrivljavanja odluke predsjednika Trampa u korist njihovih sopstvenih agendi”, naglasivši da je stav SAD “u potpunosti u skladu sa prethodnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti”.

Niki Hejli je napomenula da su SAD dale Palestincima više od pet milijardi dolara od 1994. što je, kako je navela, više nego što je ijedna druga zemlja izdvojila.

“SAD nikada nisu bile posvećenije miru na Bliskom istoku”, istakla je ona, nazvavši večerašnje glasanje “uvredom koja se neće zaboraviti”.

Kako je zaključila, “ovo je još jedan primjer da Ujedinjene nacije nanose više štete nego što donose koristi u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba”.

U tekstu rezolucije o kojem je Savjet bezbjednosti UN glasao, a koji je pripremio Egipat, izražava se “duboka žalost zbog nedavnih odluka u vezi sa statusom Jeruzalema”, premda se ne pominju ni SAD ni Tramp, navodi britanska agencija.

U nacrtu se ističe da bilo kakva odluka ili akcija o izmjeni karaktera, statusa ili demografskog sastava Svetog grada Jeruzalema nema pravni efekat, ništavna je i nevažeća, te da se mora odbaciti u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti.

Takođe, u nacrtu rezolucije se sve zemlje pozivaju da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jeruzalemu.