Andrej Plenković večeras stiže u Mostar na sastanak sa predstavnicima hrvatskog naroda u BiH

Objavljeno prije 11 mjeseci

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković večeras će doputovati u Mostar, gdje će se tokom dvodnevne posjete sastati s političkim liderima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS), potvrđeno je iz Vlade Republike Hrvatske.

Plenković će večeras u 18 sati, zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, položiti vijence na spomenik hrvatskim vojnicima ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Za sutra ujutro u 9 sati planiran je sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

“Dogovorili smo se da početkom iduće sedmice dođemo u Mostar, sastanemo se s vođstvom Hrvata i ratnim veteranima i uputimo poruke smirivanja i snažne podrške Hrvatske”, rekao je Plenković u prošli petak na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Zagrebu.

Povod za taj sastanak bila je konačna presuda šestorici čelnika samoproglašene Herceg-Bosne pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

U pratnji predsjednika hrvatske Vlade biće potpredsjednik hrvatskog Sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Zdravka Bušić, te državni sekretar Centralne državne kancelarije za Hrvate van Hrvatske Zvonko Milas.

Podsjećamo, Drugostepeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 29. novembra prvostepene presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera tzv. Herceg-Bosne i državnog vrha Hrvatske s Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao i da je sukob HVO-a i Armije Republike BiH bio međudržavni, implicirajući učestvovanje Hrvatske u tom sukobu.

U najvećem broju slučajeva potvrđene su prvostepene presude da je “šestorka” radila na etničkom čišćenju na teritoriji samoproglašene Herceg-Bosne i na njenom pripajanju Hrvatskoj ili stvaranju nove hrvatske republike na tom prostoru.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), general Slobodan Praljak je tokom izricanja presude popio otrov, nakon čega je prevezen u bolnicu, gdje je preminuo.

Presude su potvrđene za premijera tzv. Herceg-Bosne Jadranka Prlića, koji je konačno osuđen na 25 godina zatvora, zatim na po 20 godina zatvorske kazne za ministra odbrane Brunu Stojića, načelnika Štaba HVO-a Slobodana Praljka i načelnika HVO-a Milivoja Petkovića, a za komandanta Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića na 16 godina i za šefa Odjeljenja za zarobljene Berislava Pušića na deset godina zatvora.