16 C
Zenica
Ponedjeljak, Juni 17, 2019

Ukupno podjela

Aplikacijom koju je napravila vlada Japanke se brane od zlostavljača

Aplikacijom koju je napravila vlada Japanke se brane od zlostavljača

Japanke su počele masovno da skidaju sa interneta aplikaciju za mobilne telefone kako bi se zaštitile od seksualnog uznemiravanja u prepunim metroima u vrijeme špica.

Aplikaciju “Digi Police” napravila je tokijska policija prije tri godine, ali je opcija zastrašivanja zlostavljača dodata tek prije nekoliko mjeseci.

“Digi Police” su od tada sa interneta skinule stotine hiljada osoba, što je neobično za aplikaciju koju je razvila vlada.

U prepunim metroima i drugim javnim mjestima u Japanu žene se često suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem, ali su uglavnom previše uplašene da pozovu u pomoć zbog osjećaja stida.

Uz pomoć aplikacije, žrtve mogu da pritisnu na telefonu ikonicu “odbij zlostavljača” koja proizvodi poruku “Ovdje je zlostavljač. Molim vas, pomozite”. Poslije još jednog pritiska na ikonicu, glas neprestano ponavlja “Molim vas, prestanite!”

Nasilni zločini su rijetki u Japanu, ali je seksualno uznemiravanje, od dodirivanja žrtava do stavljanja ruke ispod njihove odjeće, svakodnevna pojava.

Na stanicama i u metroima postavljeni su posteri kojima se putnici podsjećaju da je seksualno uznemiravanje krivično djelo.

Tokijska policija je saoštila da je u 2017. godini prijavljeno 2.620 seksualnih krivičnih djela, uključujući 1.750 slučajeva uznemiravanja, uglavnom u metroima i na stanicama.

IzvorBeta
Zenica
broken clouds
16 ° C
16 °
16 °
87 %
1kmh
75 %
pon
20 °
uto
22 °
sri
25 °
čet
26 °
pet
28 °

Posljednje objavljeno