“Bajka u bajci” na 3. Festivalu dječije umjetnosti (FEDU)

Objavljeno prije 2 godine

U “Bijelom salonu” Narodnog pozorišta Sarajevo, održana je konferencija za medije povodom predstavljanja programa 3. festivala dječije umjetnosti (FEDU). Na konferenciji za medije su predstavljena tri zvanična takmičarska programa festival kao i prateći programi.

U svojstvu selektora Festivala te koprodukcijskih partnera, novinarima su se obratili Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo, Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Sarajevo, Alma Ferović-Fazlić, selektorica za muzički program, Riad Ljutović, glumac i reditelj, Sanela Husić-Musabašić, selektorica likovnog programa, te direktor Festivala Fahrudin Kučuk.

3. festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera koji njeguje autorski izraz za djecu i mlade, afirmira sve grane umjetnosti i razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Ovogodišnji Festival će trajati od 3. do 7. maja., a u okviru 3. festivala dječije umjetnosti u petak, 5. maja u Pozorištu mladih Sarajevo će biti izvedena koprodukcijska predstava Bosanskog narodnog pozorišta, 22. manifestacije „Zeničko proljeće“, XVI festivala bh. drame, Udruženja „Fani“ Sarajevo i 3. festivala dječije umjetnosti Sarajevo 2017., nastala prema bajci Fuada Tabaka „Bajka u bajci“, u režiji Željka Miloševića.

Bajka Fuada Tabaka pobjednica je književnog natječaja 2. festivala dječije umjetnosti Sarajevo 2016. Osvojivši prvu nagradu odlučeno je da ova bajka bude i uprizorena u okviru ovosezonskog repertoara Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica i u koprodukcijskoj saradnji sa Festivalom dječije umjetnosti Sarajevo, u skladu sa općim repertaorskim smjernicama zeničkog teatra kojima se u prvi plan stavljaju djela bh. dramskih autora i književnika.