Ukupno podjela

BAT za krah proizvodnje u FDS-u krivi crno tržište u BiH

BAT za krah proizvodnje u FDS-u krivi crno tržište u BiH

U kompaniji British American Tobacco nisu željeli potvrditi informaciju da je prema njihovoj odluci obustavljena i iz FDS-a izmještena proizvodnja cigareta “aura”, “code” i “diva”, te da će se to uskoro desiti i sa najpoznatijim brendom ove fabrike, cigaretama Drina, čija bi proizvodnja trebala biti navodno nastavljena u Srbiji i Hrvatskoj, javlja N1.

Riječ o poslovnoj tajni, odgovoreno je uz opasku kako se FDS nastavlja baviti uslužnim djelatnostima sukladno postojećim ugovorima.

“Ja sam napomenuo da je došlo do smanjenja obima prozvodnje. Istovremeno kao na svim tržištima mi se borimo sa kojim proizvodima možemo postići što je mogući efekat. Pa imamo određene migracije proizvoda zbog Zakona mi mijenjamo oblike kutijica, zbog optimiziranja proizvodnje moramo pojedini dio proizvodnje preseliti u jednu ili drugu tvornicu. Pa vam se događa da iz Rumunije jedan dio preselite u Hrvatsku, iz Hrvatske Vranje, itd . Šta će dogoditi u godinama koje slijede, FDS i dalje proizvodi i prozvodit će, ali konkretno o tome, ne mogu komunicirati zbog poslovne sfere”, kazao je Josip Lozančić, direktor pravnih i regulatornih poslova BAT-a za regiju Adria.

U BAT-u-u priznaju kako su gubici na tržištu ogromni. Zbog nelegalne konkurencije koja je najizraženija u BiH i na koju otpada oko 50 posto tržišta, ali i Zakona o akcizama koji se tek treba početi primjenivati, stanje, kaže Lozančić,nije nimalo optimistično

“Svakodnevno razmišljamo što da radimo s našim brendovima. Kako li ćemo naše legalne cigarete koje prodajemo po 4 KM uspjeti prodati pored onih koji se prodaju po marku dvije na nelegalnom tržištu. Da li ćemo primjerice jedan brend razvijati jače ili slabije.To su vam poslovne odluke koje ovise o samom tržištu”, navodi Lozančić.

Iz više izvora doznaje se kako se proizvodnja brendova FDS-a prema odluci BAT-a ipak obustavlja, Drina se i dalje prozvodi, no ukupna proizvodnja u FDS obavlja se samo u jednoj smjeni. Sve ovo moglo bi u konačnici dovesti do gubitka radnih mjesta i propadanja tvornice koja je bila sinonim za industrijsku proizvodnju, navodi N1.

Generalni direktor FDS-a Edin Mulahasanović ove sedmice ostao je nedostupan za pitanja i pojašnjenja. S druge strane, Halil Čengić, predsjednik Udruženja dioničara “Dividenda”, koji je upozoravao na ovakav scenarij i tražio od Vlade FBiH da se zaustavi prodaja FDS-a, kaže kako će ova kompanija vrlo brzo prestati proizvoditi i “drinu”.

Tržišni uvjeti o o kojima govore u BAT-u postojali su i ranije no problem je dodaje Čengić, što se ovde zapravo niko ne bavi fabrikom, njenom proizvodnjom i prodajnom linijom, već ogromnim bogatstvom koji je FDS imala i dalje ima.

“Nekoliko stotina radnika će tu završiti svoj radni vijek.To je opomena i za radnike Aluminija, i BH telecoma i Elektroprivrede ako dozvole da ih prodaju”, naglašava Čengić.

Podsjetimo, portal Foksu je nedavno objavio da se brendovi Fabrike duhana Sarajevo (FDS) kao što su Aura, Code i Diva više se ne proizvode u BiH, zbog čega je neizvjesna budućnost ovog nekadašnjeg industrijskog giganta koji je svojevremeno upošljavao i 400 radnika.

Trenutno se u FDS-u proizvodi samo Drina, kultni bh. brend. No, prema saznanjima portala planirano je i izmještanje proizvodnje ove cigarete, a zatim i njeno postepeno gašenje.

Zenica
clear sky
24 ° C
24 °
24 °
64 %
1.5kmh
0 %
pet
24 °
sub
25 °
ned
27 °
pon
25 °
uto
26 °

Posljednje objavljeno