Bez Zenice Prijedorski rudnik je neodrživ, Zenica ima i druge opcije

Objavljeno prije 1 godina

ArcelorMittal pozdravlja javnu raspravu najavljenu za 4. maj 2017. u vezi sa predloženom prodajom dionica RŽR. Vjerujemo da ovo predstavlja temu od najvećeg značaja za budućnost Prijedora, kao i ekonomski razvoj Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Od vitalnog je značaja da građani Republike Srpske i njihovi predstavnici u Skupštini budu u potpunosti upoznati sa svim pojedinostima, i vjerujemo da bi donošenje odluke samo na osnovu krajnje cijene predstavljalo ozbiljnu grešku.
„Molimo poslanike da dobro razmisle prije nego što donesu tako važu odluku.” rekao je g. Jelača, direktor kompanije ArcelorMittal Prijedor.

„Skupština je suočena sa izborom između najveće svjetske rudarsko-željezne kompanije, sa dugom i dokazanom 12-godišnjom istorijom uspješnih investicija i razvojem Prijedora, i na drugoj strani sa nepoznatom kompanijom bez dokazanog iskustva u rudarstvu i bez transparentnih poslovnih informacija.”
„Naša ponuda se zasniva na stručnom znanju svjetske klase. Ona je realistična i izvodljiva, i predstavlja čvrst dugoročni plan za budućnost rudarstva u našem regionu. Mi ne nudimo prazna obećanja.” dodao je g. Jelača.

Bez Zenice, Prijedorski rudnik je neodrživ; Zenica ima i druge opcije

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, gospodin Biju Nair istakao je činjenicu da se Prijedorski rudnik oslanja na željezaru u Zenici kao ključnog klijenta.

„Željezna ruda iz Prijedora je relativno niskog kvaliteta, i može se koristiti samo u željezarama koje su posebno konstruisane za nju, kao što je Zenica.” kaže g. Nair.
„Nizak kvalitet, uz visoke troškove transporta, znači da ne postoji drugo komercijalno održivo tržište za prijedorsku rudu. Prijedor u potpunosti zavisi od Zenice. Međutim, Zenica ima i druge opcije. Novi vlasnik bi mogao da zaprijeti nabavci željezne rude po komercijalno prihvatljivim cijenama. U tom slučaju, mi bismo mogli da pređemo na proizvodnju bez željezne rude, korišćenjem elektrolučne peći. Budimo jasni – takva promjena dovela bi ukidanja velikog broja radnih mjesta i u Prijedoru i u Zenici. To je nešto što svi želimo da izbjegemo,” rekao je g. Nair.

ArcelorMittal dodaje da 30-40% budžeta Željeznice RS dolazi od kontakta sa njima, sa oko 10.000 indirektnih radnih mjesta u lokalnom lancu snabdijevanja koja zavise od poslovanja kompanija ArcelorMittal u Prijedoru i Zenici.

Ponuda kompanije ArcelorMittal naišla je na snažnu podršku sindikata Željeznice RS, kao i na podršku sindikata u Prijedoru i Zenici i vodećih nezavisnih ekonomista.