Bosansko narodno pozorište Zenica najnagrađivanije bh. pozorište u 2017. godini

Objavljeno prije 1 godina

Bosansko narodno pozorište Zenica 2017. godinu okončava sa ukupno 284 izvedena programska sadržaja na svojim scenama, od čega je 150 izvedbi predstava u vlastitoj produkciji, 50 gostujućih predstava, te 85 ostalih sadržaja, promocija knjiga, izložbi, tribina, te koncerata.

Povodom okončanja programsko-poslovnih aktivnosti u 2017. godini, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati i uspjesi ove pozorišne kuće. Na konferenciji za medije, održanoj u srijedu, 27. decembra, govorili su: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Hazim Begagić, umjetnička direktorica Lajla Kaikčija, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović, predsjednik i članovi Upravnog odbora Milenko Karović, Aldina Aganović i Haris Burina i saradnica za odnose s javnošću Merima Handanović.

Direktor Begagić je istakao da je Bosansko narodno pozorište Zenica u 2017. godini produciralo sedam premijernih izvedbi, od kojih četiri u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a. Predstave u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica su u protekloj godini osvojile ukupno 18 nagrada na šest međunarodnih festivala. U protekloj godini su realizirana 33 međunarodna festivalska učešća, od čega 12 inostranih festivala, 49 gostovanja, osam inostranih, te 12 gostovanja u Zeničko-dobojskom kantonu. U 2018. godini sadašnja zgrada BNP-a navršava se 40 godina od useljenja u novu zgradu, te je direktor Begagić najavio drugu fazu rada na rekonstrukciji pod pokroviteljstvom Gradske uprave Zenice.

Umjetnička direktorica Lajla Kaikčija je za 2018. godinu najavila dva nova projekta, od kojih je prvi jedno od najpoznatijih dramskih djela svjetske dramaturgije, komad Williama Shakespearea „Romeo i Julija“ u režiji Selme Spahić, te još jedan projekat bh. autora Dragana Komadine „Ravna ploča“ u režiji Lajle Kaikčije, čija je premijerna izvedba planirana za festivalsku premijeru 17. festivala bh. drame Zenica 2018.

Rukovodilac Dječijie, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović je istakao da je u ovoj godini proslavljen 66. rođendan DOL scene, te su premijerno izvedene četiri predstave, od kojih jedna lutkarska predstava u autorstvu i režiji gostiju iz Bugarske. U 2017. godini je realizirana Dječija BNP-ova nedjelja sa lutkama, te 3. internacionalni festival edukativnog teatra – IFET. U produkciji DOL scene upriličene su i edukativne radionice procesne drame u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigunost hrane ZDK, na kojima su mladi imali priliku da se educiraju u prevenciji sa nasiljem na više segmenata. Za 2018. godinu, Mijatović je najavio dvije premijerne izvedbe, od kojih je prva predstava „Draga moja, profesorice“ predviđena je za 25. januar, a druga planirana premijera je predstava za bebe čija je izvedba planirana za mjesec april 2018. godine.

Predsjednik i članovi Upravnog odbora BNP-a Milenko Karović, Aldina Aganović i Haris Burina su na konferenciji za medije istakli zadovoljstvo radom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica kao jedne od uspješnijih umjetničkih organizacija u BiH, te su time skrenuli pažnju na činjenicu da BNP Zenica kao jedina pozorišna kuća u Zeničko-dobojskom kantonu koja svojim uspjesima i postignućima djeluje kao ambasador kulture Zenice i Bosne i Hercegovine zaslužuje ozbiljniju i značajniju podršku vlasti.

1. GLAVNA NAGRADA FESTIVALA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI – XVI festival bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017.
2. NAGRADA ZA NAJBOLJU DRAMATIZACIJU PROZNOG ILI POETSKOG TEKSTA, FILMA I DRUGIH STRUKTURA, FORMI, SADRŽAJA – Emina Omerović, Bojana Vidosavljević i Selma Spahić – XVI festival bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017.
3. NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU – Selma Spahić – XVI festival bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017.
4. NAGRADA ZA NAJBOLJU EPIZODNU ULOGU – Lana Delić – XVI festival bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017.
5. NAGRADA „RADOVAN MARUŠIĆ“ ZA NAJBOLJE LIKOVNO OBLIKOVANJE PREDSTAVE (scenografiju)- Sabina Trnka – XVI festival bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017.
6. NAGRADA „ANTUN MARINIĆ“ ZA NAJBOLJI SCENSKI POKRET – Thomas Steyaert – XVI festival bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017.
7. NAGRADA ŽIRIJA NOVINARA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – XVI festival bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017.
8. NAGRADA ZA NAJBOLJU DRAMATURGIJU – Emina Omerović – 36. pozorišne/kazališne igre u BiH u Jajcu 2017.
9. SPECIJALNA NAGRADA FESTIVALA „ARDALION“ – 22. jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda”, Užice, Srbija, 2017.
10. “ZLATNA STATUA” ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI – 34. Susreti pozorišta/kazališta Brčko distrikta BiH, 2017.
11. NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU – Selma Spahić- 34. Susreti pozorišta/kazališta Brčko distrikta BiH, 2017.
12. NAGRADA ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – Sabina Trnka – 34. Susreti pozorišta/kazališta Brčko distrikta BiH, 2017.
13. SPECIJALNA NAGRADA STRUČNOG ŽIRIJA ZA KOLEKTIVNU IGRU – XVI festival bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017.
14. NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – 36. pozorišne/kazališne igre u BiH u Jajcu 2017.
15. NAGRADA ZA KOLEKTIVNU GLUMAČKU IGRU – 36. pozorišne/kazališne igre BiH u Jajcu 2017.
16. NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – Teatar fest Doboj 2017.
17. SPECIJALNA NAGRADA ZA GLUMAČKU IGRU – Lana Delić – Teatar fest Doboj 2017.
18. NAGRADA ZA KOLEKTIVNU GLUMAČKU IGRU – Međunarodni festival studentskog pozorišta „Kestenburg“ 2017.