26 C
Zenica
Nedjelja, Septembar 15, 2019

Ukupno podjela

Broj oboljelih od gripe u FBiH u porastu

Broj oboljelih od gripe u FBiH u porastu

Broj oboljelih od gripe u FBiH u porastu

Broj oboljelih od gripe u Federaciji BiH u porastu je u odnosu na prošlu sedmicu, a trenutno se bilježi srednja aktivnost virusa gripe koja se kao i svugdje u Evropi povećava, rečeno je Feni iz Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema izvještaju Referalne laboratorije KCUS-a, od 160 testiranih uzoraka, 61 je pozitivan na virus gripe tip A, od toga 36 slučajeva podtipa A(H3) i 25 slučajeva podtipa A(H1N1)pdm09.

Zavodu je prijavljen jedan smrtni slučaj od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, no taj je pacijent bio negativan na virus gripe, navode iz Zavoda.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH upozoravaju kako su oboljeli sa simptomima sličnim gripi registrirani u svim dobnim skupinama.

Uz to, napominju kako epidemiološki nadzor nad gripom u Federaciji BiH započinje u oktorbu i završava u maju, kao i u svim zemljama Sjeverne hemisfere.

“Svake godine, u Federaciji BiH se registrira 30.000 do 40.000 osoba sa simptomima sličnim gripi. Sporadični slučajevi prijavljuju se u decembru, a porast broja oboljelih registrira se od druge sedmice januara. Od gripe mogu oboljeti svi jer se virus brzo širi. Ipak, najosjetljiviji su stariji ljudi, mlađa djeca i osobe s hroničnim oboljenjima koji su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija, koje uključuju upale pluća, miokarditis (upalu srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), koje mogu ugroziti život”, ističu iz Zavoda.

Dodaju kako je cijepljenje najučinkovitija mjera zaštite od gripe te da Svjetska zdravstvena organizacija cijepljenje preporučuje i tokom sezone gripe jer je nekada aktivnost najveća u februaru, pa i u martu.

Inače, prema neslužbenim podacima, procijepljenost protiv gripe u FBiH je ispod dva posto.

U cilju prevencije širenja gripe iz Zavoda preporučuju izbjegavanje gužvi, skupova i zatvorenog prostora, te održavanje higijene i izbjegavanje bliskog kontakta s bolesnim ljudima.

Broj oboljelih od gripe u FBiH u porastu
Zenica
few clouds
26 ° C
26 °
26 °
41 %
1.5kmh
20 %
ned
18 °
pon
26 °
uto
26 °
sri
13 °
čet
7 °
Broj oboljelih od gripe u FBiH u porastu

Posljednje objavljeno