Brza hrana povećava rizik od fatalnih bolesti

Objavljeno prije 2 mjeseca

Konzumiranje brze hrane kao što su burgeri, zašećerene cerealije i pice povećaju rizik od obolijevanja od fatalnih bolesti.

U najnovijem istraživanju pariskog Univerziteta Sorbona obuhvatilo je 45.000 sredovječnih osoba. Utvrđeno je da konzumiranje previše burgera, pica, biskvita i kolača može da vam skrati život.

Smrtni ishodi od srčanih oboljenja, raka i drugih bolesti povezani su sa konzumiranjem “ultra-obrađene hrane”.

Problematična hrana

Problematična hrana uključuje čips, bijeli hljeb, gotova jela, kobasice, zašećerene cerealije i gazirana pića.

Brza hrana sadrži veliku količinu masnoće, zasićene masti i šećera, kao i kontroverzne aditive kao što su natrijum nitrat i titanijum oksid.

Prethodna istraživanja su utvrdila da je ova hrana bogata masnoćama, a siromašna vlaknima i da izaziva visok pritisak i rak.