Ukupno podjela

Češka donirala milion eura Graničnoj policiji BiH za kontrolu granica

Češka donirala milion eura Graničnoj policiji BiH za kontrolu granica

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik potpisali su u Sarajevu Memorandum o korištenju češke donacije Bosni i Hercegovini, u vrijednosti od milion eura za jačanje zaštite granice i efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija.
Češka je donirala oko milion eura za nabavku savremene tehničke opreme za nadzor i kontrolu granice, namijenjene za Graničnu policiju BiH

Ministar sigurnosti Dragan Mektić zahvalio se ambasadoru Jakubu Skalniku, Češkoj ambasadi i češkom narodu na ovoj izuzetno vrijednoj donaciji:

“Ovo je jedna od najvažnijih i najdražih donacija koje sam primio na mandatu minisitra sigurnosti”, rekao je Mektić.

Ambasador Češke rekao je kako je pomoć državama Zapadnog Balkana dugogodišnji prioritet Češke Republike.

“Mi smo u prošlosti donirali sredstva Srbiji i Maskedoniji za opremu Granične policiuje, zato što znamo da im je bila potebna pomoć , jer su se nalazile na migrantskoj ruti. BiH je među državama koje su prioritetne zas Češku razvojnu saradnju i asistenciju. Mi svake godine finansiramo oko 30 projekata iz različitih oblasti. Ovo je neštio novo u BiH. Mogu reći da smo zadovoljni i sretni da možemo pomoći BiH na ovaj način”, rekao je ambasador Skalnik.

Govoreći o broju mogranata u BiH, Mektić je demantovao glasine da ih je u BiH 50.000, te da je u Bosni i Hercegovini 10.103 registrovanih migranata.

“Garantujem vam da je 60 posto od tog broja izašlo iz BiH”, rekao je Mektić.

Naglasio je kako najveći broj migranata ulazi preko Srbije te kako su migranti “napali” cijelu granicu između BiH i Srbije.

Kako je riječ uglavnom o migrantima koji žele da idu u zapadnu Europu, BiH ne daje azil. Objašnjavajući najveću koncentraciju migranata u Unsko-sanskom kantonu, Mektić je objasnio da su ocijenili kako je to najlakši put da se domognu željenog cilja.

Što se tiče smještajnih kapaciteta za migrante, Mektić je rekao kako je riješeno pitanje kasarne Ušivak u Sarajevu, gdje kreće uspostava imigracionog centra. Što se tiče USK – dogovoren je Hotel Sedra. Agrokomerc ostaje i dalje kao privremeni prihvatni centar i EU će ga finansirati na privremenoj osnovi. Postoji rješenje i za još jedan prihvatni centar u USK, ali ministar nije htio otkriti o kojoj se lokaciji radi.

Govoreći o krijumčarenju migranata, Mektić je rekao da je na cijeloj migrantskoj ruti krijumčarenje u rukama organiziranog kriminala.

Mektić je, također dodao kako u slučaju eskalacije migrantske krize postoji i mogućnost da vojska pomogne.

Zenica
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
82 %
2.1kmh
0 %
sub
28 °
ned
29 °
pon
26 °
uto
23 °
sri
21 °

Posljednje objavljeno