Čović: Ako treba neka čeka i evropski put

Objavljeno prije 11 mjeseci

Hrvatski premijer Andrej Plenković i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarali su u petak u Zagrebu o osuđujućoj haškoj presudi šestorici bh. Hrvata.

Nakon sastanka ponovili su da su nezadovoljni dijelom presude o udruženom zločinačkom pothvatu, koji vodi do ratnog državnog i vojnog vrha Hrvatske.

Plenković je najavio da će predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović iduće sedmice prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o radu Haškog tribunala, gdje će iznijeti stav Hrvatske o predmetu “Prlić i ostali”. Tokom sastanka Plenkovića i Čovića razmatrana je i mogućnost pokretanja zahtjeva za reviziju presude.

N1 TV je objavila da je Čović prije sastanka sa Plenkovićem poručio “da ako treba da čeka evropski put (BiH), neka dugo čeka, ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH”.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je, u okviru žalbene presude bivšim čelnicima samoproglašene Hrvatske zajednica Herceg-Bosna, utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Žalbeno vijeće, pod predsjedanjem Carmela Agiusa, utvrdilo je da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije u BiH tokom sukoba 1993. godine.

Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Lideri bosanskih Hrvata kao i većina političara iz Hrvatske, računajući premijera i predsjednicu Hrvatske Andreja Plenkovića i Kolindu Grabar-Kitarović izjavili su da ne priznaju odluku Haškog suda.

Nakon što mu je potvrđeno 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini Praljak se obratio Sudskom vijeću: “Nisam ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu.”

Praljak je potom uzeo bočicu i ispio neku tekućinu iz nje. Iako je TV prijenos bio nastavljen, ubrzo je prekinut jer se u sudnici čulo da je Praljak popio otrov. Zastori na sudnici su spušteni.

– To je otrov koji sam popio – kazao je Praljak.

Prenos izricanja presude je prekinut… Nekoliko sati kasnije objavljeno je da je Praljak preminuo u bolnici.