Čović: Niko ne želi ponavljanje povijesti kakvu smo imali, logoraši trebaju tužiti BiH

Objavljeno prije 12 mjeseci

U Mostaru je održan sastanak predstavnika Hrvatskog naroda sabora i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i drugih predstavnika Vlade Hrvatske u kontekstu presude Prliću i drugima, ali i odnosima Hrvatske i BiH.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, kazao je da su ovi razgovori bili veliko ohrabrenje da “ne gubimo vjeru kako preživjeti u BiH, kako graditi svoju domovinu i kako zadržati poziciju jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH”.

– Imamo punu podršku Hrvatske u tome. Ne želimo svoj narod staviti u funkciju nekoga ko ima odgovornost kao narod. Treba nam mir na ovom prostoru, ohrabriti sve one koji mogu doći u napast da otvore mržnju jedni prema drugima posebno jer se presuda odnosila na odnos Bošnjaka i Hrvata i niko ne želi da nam se, a i bilo kome drugom, ponovi takva povijest – kazao je Čović.

On je dodao su svi učesnici pokazali opredjeljenje da HNS dobije još više na snazi.

– Više smo pričali o budućnosti nego o prošlosti. Kako se izboriti sa Izbornim zakonom, da osnažimo gospodarsku klimu i svako drugo jačanje prostora kako bi se spriječio odlazak hrvatske mladosti sa ovih prostora.

Plenković je u svom obraćanju kazao da je razgovorano o tome da Hrvati u BiH pokažu jedinstvo, koheziju i da se pripreme za izbore 2018. godine.

– Republika Hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno sa dva druga naroda i ostalim budu ravnopravni i učinit ćemo koliko možemo da tako i bude. To govorim u duhu izmjena Izbornog zakona – kazao je Plenković.

– Mi želimo pomoći BiH, okrenuti se budućnosti, voditi računa o tome da opstojnost hrvatskog naroda bude jedna od trajnih zadaća hrvatske narodne politike. Upravo na tom tragu sve aktivnosti koje poduzimamo su konkretne i konzistentne, a time ćemo doprinijeti i pomirbi unutar BiH, ali i na cijelom jugoistoku Europe. Solidarnost i potpora Hrvata u RH i BiH vrlo je čvrsta i jasna i takvu ćemo politiku i dalje voditi – rekao je Plenković.

Čović je odgovarajući na pitanje ima li straha od novih optužnica kazao da je “duboko uvjeren da ćemo spriječiti bilo kakav pokušaj instrumentaliziranja tih stvari i stvaranje straha kod naših ljudi.”

– Insistirat ćemo da se optužnice koje su se i dosad dizale protiv pripadnika HVO-a da se dižu na isti način i protiv drugih i to ćemo do kraja morati izjednačiti. Svako treba odgovarati za zločin, bez obzira ko ga je i prema kome načinio. Što se tiče Izbornog zakona još će nas više mobilizirati da hrvatski narod bira svoje predstavnike, poručio je Čović.

Premijer Plenković kazao je “kad je riječ o prihvaćanju ili neprihvaćanju presude, RH je članica UN-a i jedna od zemalja koja je predlagala uspostavu ICTY-ja i dilema za prihvaćanje presude nema.”

– U kontekstu zemlje koja je tri puta u okviru ovoga suda pravnim putem nastojala dobiti status prijatelja suda, kako bismo pojasnili određene pravne aspekte koji se odnose na određene kvalifikacije u prvostupanjskom procesu, onda u tom kontekstu nismo zadovoljni što taj status nismo dobili, što argumente nismo mogli iznijeti. U odgovoru suda Žalbenog vijeća dobili smo vrlo jasnu poruku. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije sud koji sudi državu. To je sud koji utvrđuje odgovornost pojedinaca i zbog toga u odgovoru na taj naš zahtjev stoji jasno od strane samog suda da nije utvrđena nikakva odgovornost tadašnjeg vrha RH. U tumačenju presude moramo naći finu distinkciju o kojoj govorim. Nema nikakve promjene stava, on je vrlo jasan, presuda se poštuje – rekao je Plenković.

Kad je u pitanju najava tužbi bivših logoraša iz BiH protiv Republike Hrvatske i naknadu štete, Plenković je rekao da se ne radi o odgovornosti država, nego pojedinaca, te da ne vidi pravne temelje na kojima bi se takva jedna tužba mogla podnijeti.

Međutim, Čović je imao drugačije mišljenje:

– Ja ću javno pozvati sve logoraše u BiH da tuže BiH, jer sve ono što se događalo u BiH ugrađeno je u BiH koju prepoznajemo kao dejtonsku BiH. To se ubraja na sve logoraše, Bošnjake, Hrvate i Srbe. BiH treba naći načina kako pomoći tim ljudima.