Čudesna biljka: Štiti od raka, a sadi se lako i jeftino

Objavljeno prije 10 mjeseci

Trendovi dolaze i prolaze, ali izgleda da bi drvo moringa moglo biti novi dodatak prehrani koji je došao da ostane u čestoj upotrebi.

Baš kao i većina trendova “novih” superhrana, zdravstvene prednosti moringe poznate su u različitim kulturama stotinama godina, ali tek su nedavno pronašle svoj put u glavnu wellness “mainstream” kulture zdrave hrane.

Brzo rastuće stablo otporno na sušu je nastalo u podnožju Himalaje, na područjima Indije, Pakistana, Bangladeša i Afganistana. Ponekad ga nazivaju “drumstick tree” ili drvo batak.

Moringa ima različita ljekovita svojstva, zdravstvene prednosti i koristi, prema stranici WebMD, i sposobna je liječiti sve vaše bolesti – donekle.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Phytotherapy Research, kora, sap, korijenje, lišće, sjeme i cvijeće moringe tradicionalno se koristi za liječenje različitih bolesti, uključujući: edem, oticanje, poremećaje želuca, neurodegenerativne bolesti, dijabetes, astmu, artritis, epilepsiju, poremećaje štitnjače, anemiju i bolesti srpastih krvanih stanica, te bakterijskih, gljivičnih, virusnih i parazitskih infekcija.

Kao da to nije dovoljan poticaj na korištenje, “čudotvorno drvo” također je povezano s pozitivnim učincima na funkciju jetre, kože i kose, zdravlje kostiju, imunitet, kardiovaskularno zdravlje, funkciju bubrega, zdravlje oka i prevenciju raka. Svestrana biljka se pokazala jednako važnom i kao hrana, posebno u dijelovima svijeta gdje je pothranjenost bila problem.

“Budući da se može uzgajati jeftino i lako, a lišće zadržava puno vitamina i minerala kada se osuši, moringa je korištena u Indiji i Africi u programima hranjenja za borbu protiv pothranjenosti”, prenosi britanski Independent.

U mainstream krugovima, moringa je postala popularna jer listovi “sadrže više vitamina A od mrkve, više kalcija nego mlijeko, više željeza nego špinat, više vitamina C nego naranče i više kalija od banana”.

Dodatno, proteinski sastav lišća moringe ozbiljno konkurira mlijeku i jajima.

I kao da vam je potreban još jedan razlog da izbacite kelj iz prehrane, moringa zapravo ima iznenađujuće ugodan okus zbog čega su prehrambene tvrtke brzo uključile korisno stablo u sokove, prehrambene barove, kombucha i druge zdrave zalogaje.

Super-hranjivo ulje moringa također se očekuje da će ući u kozmetičke proizvode u nadolazećoj godini pa ako se pitate želite li ugraditi posljednju superhranu u svoj stil života, izgleda da to definitivno ne bi moglo naštetiti.