Damir Džumhur: Cilj za narednu sezonu je top 20 igrača svijeta

Objavljeno prije 12 mjeseci
Foto: Anadolija

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur nakon najuspješnije sezone u karijeri održao je konferenciju za medije u prostorijama BH Telecoma na kojoj je govorio o uspjesima i osvojenim turnirima koji su mu donijeli 31. mjesto na ATP rang listi, piše agencija Patria.

– Želim se zahvaliti na podršci koju dobivam od naših medija. Ovo je moja najuspješnija sezona, nekoliko polufinala, finale i dva osvojena ATP turnira. Najviše me zanima da li ću sezonu završiti na 30. ili 31. mjestu. Najviše zavisi od Richarda Gasqueta i hoće li proći u treće kolo Mastersa u Parizu. U drugom kolu ima Dimitrova i nadam se da ćemo svi navijati za Bugarina – istakao je Džumhur.

Džumhur je kazao da mu je cilj u prvih šest mjeseci naredne godine doći do pozicije među prvih 20 igrača na svijetu. Naš teniser se osvrnuo i na povredu zbog koje je morao odustati od nastupa u Parizu. Istakao je kako povreda nije ozbiljna, ali da nije bio spreman rizikovati kako ne bi došlo do pogoršanja.

– Spomenuo bih i fizičku stranu i da pohvalim svog kondicionog trenera koji je bio bitan faktor ove godine. Preko 60 mečeva sam odigrao u jednoj godini, nijednu veću povredu nisam imao. Druga velika stvar je mentalni sklop koji sam ugradio u sebe. Vjerovatno nikada neću biti igrač koji će izaći hladan na teren poput Federera, ali jednostavno takav sam – istakao je Džumhur.

Dodao je kako je sada potpuno sazrio kao igrač na mentalnom planu, te da se više ne nervira kao ranije, što se svakako odražava i na rezultate.

Damirov otac Nerfid je istakao da je kao Damirov trener vrlo zadovoljan ostvarenim rezultatima u ovoj godini.

– Damir je danas 31. igrač na ATP listi najboljih igrača na svijetu. Njegova karijera je u usponu. Mnogi svjetski mediji svakodnevno pišu o Damirovim rezultatima o njegovim uspjesima. To je nešto što Damira odlikuje kao vrhunskog igrača – poručio je Džumhur stariji.

Džumhur je istakao kako će pripreme za narednu godinu početi u Beogradu već 20. novembra. Istakao je i kako će naredne godine zbog plasmana među 30 najboljih morati igrati sve turnire iz serije 500, ali da je prošlo vrijeme igranja na malim turnirima poput chellengera. Još uvijek će morati igrati neke turnire iz serije 250 i 500, jer, kako je istakao, još uvijek nije dosegao nivo Đokovića i Federera, pa da može preskakati takve turnire.

Džumhur je govorio i o svom odnosu s Mirzom Bašićem i Davis kup reprezentaciji BiH.

– Moramo nastaviti pobjeđivati da bismo pravili dobre rezultate u reprezentaciji. Mislim da moji rezultati mogu pomoći i reprezentaciji. Svaki meč koji je Mirza igrao bio sam s njim u Moskvi, kao i on sa mnom. Kada god smo zajedno na turnirima ponašamo se kao velika porodica. Bez obzira što smo igrali jedan protiv drugog i borili se do zadnje lopte, mi smo veliki prijatelji. Mislim da smo velika podrška jedan drugom i nadam se da ćemo svi igrati ATP turnire i praviti zajedno sjajne rezultate – kazao je Damir.

Na kraju je istakao kako trenutno vodi razgovore oko novog trenera. Već odavno postoji ozbiljna opcija s bivšim hrvatskim teniserom Mariom Ančićem, a ukoliko to propadne postoji opcija s Ilijom Bozoljcem, bivšim srbijanskim igračem.

Direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović istakao je kako je veliko zadovoljstvo sarađivati s našim najboljim teniserom.

– Mi ćemo i dalje biti uz Damira, naše reprezentacije i vrhunske sportiste koji promovišu prvo Bosnu i Hercegovinu, pa onda i BH Telecom – poručio je Zaimović.