Dan oslobođenja Zenice 12. april bit će obilježen nizom aktivnosti

Objavljeno prije 2 godine

U organizaciji Udruženja antifašista i Udruženja porodica šehida i poginulih boraca 12. aprila 2017. godine u 11 sati predviđen je prigodan program kod spomen-obilježja borcima NOR-a Papirna. Planirano je kratko podsjećanje na ovaj datum, odavanje počasti poginulim borcima nardoosloboslačkog rata i polaganje cvijeća. Cvijeće će se položiti i na centralnom obilježju Kameni spavač, gdje će se odati počast poginulim borcima u ratu 92./95. godine. Cvijeće će položiti i delegacija Grada Zenica.

12. aprila 2017. godine u 11:30 minuta planirano je svečano otvaranje ambulatne, apoteke i prostorija mjesne zajednice Tišina u Društvenom domu Tišina.

Protokolom je predviđeno obraćanje gradonačelnika Fuada Kasumovića koji će simbolično ključeve za pomenute prostore predati direktorima javnih ustanova i predsjedniku MZ i time ih zvanično predati građanima na upotrebu. Inače, ambulantu će koristiri 3.300 stanovnika mjesnih zajednica Tišina, Gorica, Mošćanica, Putovići i Putovičko polje. Adaptacija i renoviranje ovog prostora plaćeni su iz budžeta Grada.

Istog dana u 13.00 sati u Muzeju grada otvara se Aprilski salon, a u Bosanskom narodnom pozorištu održavaju se dvije predstave. U 18 sati dječija predstava Fuada Tabaka “Bajka o bajci”, a u 20 sati na Velikoj sceni Udruženje pedagoga muzičke kulture održat će koncert pod nazivom Zapisi o Bosni. Ovim programi ujedno se završava ovogodišnja MKM “Zeničko proljeće”.